Prinsă între România și Ucraina, fostă republică sovietică, Republica Moldova se află în fața unei alegeri: de a strânge legăturile cu Uniunea Europeană sau cu Rusia. Reporterii Euronews au abordat în ediția de vineri cauzele accentuării lipsei de unitate în Republica Moldova: sciziunea în rândul populației privind orientarea politicii externe (spre UE sau spre Rusia), dependența de gazul rusesc, embargoul Rusiei la vinuri și existența a două regiuni rusofile – Transnistria și Găgăuzia.
Moscova a reaprins dezbaterea asupra opțiunilor Republicii Moldova prin măsura embargoului la importul de vin. ,,Pentru un stat dependent de astfel de exporturi către Rusia, decizia a avut un impact major asupra producătorilor”, scriu reporterii de la Euronews. Directorul Vinăriei ,,Purcari”, Victor Bostan, a precizat că embargoul a fost impus numai din motive politice, fără legătură cu calitatea vinurilor. Acesta a amintit și de embargoul din 2006, când pierderile suferite au fost uriașe, de 80% din câștiguri. ,,În 2013 au fost mai mici, de 20%. În 2006 am pierdut peste 10 milioane de euro din cauza acelei măsuri. Din 2013 până în prezent, pierderea se rezumă la peste 1 milion de euro”, a explicat directorul de la Purcari. Victor Bostan a ales piețele Uniunii Europene. Acum, doar una din cinci sticle sunt vândute în Rusia, spre deosebire de alte perioade, când patru din cinci mergeau spre piața rusească.
Dar nu toate vinăriile au soarta Purcariului. Numai sprijinul Băncii Europene de Investiții, în valoare de 75 de milioane de euro, poate ajuta industria vinificației să se modernizeze și să atragă investiții.
,,Republica Moldova este departe de a fi un stat unit, aceasta se confruntă cu provocările unei regiuni separatiste transnistreane și ale autonomiei găgăuze, în care se vorbește predominant în limba rusă și unde nu se doresc raporturi mai strânse cu Uniunea Europeană”, informează Euronews. Nici importul de gaz rusesc nu ajută la consolidarea acestui stat, mai scrie sursa citată. Conducta de gaz dintre România și Republica Moldova este o inițiativă care determină Comisia Europeană să spere în asigurarea securității alimentării cu gaz a tuturor cetățenilor Republicii Moldova.
,,Dar opinia publică este adânc divizată în ceea ce privește viitorul Republicii Moldova: 44% dintre cetățeni privesc spre Uniunea Europeană, iar 40% spre Rusia”, conchide Euronews.