Anul 2014 pare unul promițător pentru Republica Moldova, care a fost mult timp împovărată de eticheta ,,cel mai sărac stat din Europa”. Dar în această vară, după mai mult de trei ani de pregătire minuțioasă, Chișinăul este determinat să semneze Acordul de asociere și de Liber Schimb cu Uniunea Europeană și să obțină regim liberalizat de vize, scrie jurnalistul Robert Coalson.
2014 este anul în care se culeg roadele muncii guvernului de la Chișinău, din ultimii 3 ani și jumătate. De această părere este Stanislav Secrieru, expert al Centrului Român de Politici Europene și autor al unui raport cu privire la politicile de integrare europeană a Republicii Moldova. Cu toate că vine vremea ”recoltelor”, Republica Moldova se pregatește pentru presiuni intense din partea Rusiei, care se opune în mod deschis agendei europene de integrare și este gata să folosească toate pârghiile de care dispune pentru a bloca semnarea celor două acorduri. Una dintre aceste direcții de presiune folosite de Moscova a fost vizibilă pe 2 februarie, când majoritatea covârșitoare a alegătorilor din autonomia găgăuză și-au exprimat susținerea pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală, proiectul Rusiei, într-un referendum denunțat ca fiind ilegal de către autoritățile de la Chișinău.
Coaliția de guvernare fragilă se va confrunta cu alegeri generale în această toamnă, iar PCRM, formațiune de opoziție, se bucură de susținerea a circa 35% din electorat. Potrivit lui Secrieru, PCRM se va axa asupra slăbirii sau răsturnării guvernului, inclusiv prin prezentarea pe întreg parcursul anului a rezultatelor la referendumul din Găgăuzia, mai precizează Robert Coalson.
Rusia este principalul furnizor de gaze naturale pentru Republica Moldova și un partener comercial major al acestui stat. Palma dată Chișinăului prin măsura embargoului la vinuri, precum și eventualele interdicții la importul la legume și fructe, reprezintă alte pârghii de presiune din partea Moscovei.
Pe de altă parte, analistul Nicu Popescu este de părere că Rusia și-a epuizat mare parte din influența sa și că Republica Moldova și-a reorientat economia spre Uniunea Europeană mai mult decât orice alt stat din Parteneriatul Estic. UE este principalul partener comercial al Republicii Moldova, iar semnarea celor două acorduri, de asociere și de Liber Schimb, va conduce la o perspectivă politică și economică ireversibilă a Chișinăului, susține Nicu Popescu.
Poate cel mai important instrument de presiune al Rusiei rămâne numărul mare de muncitori migranți din Republica Moldova și banii trimiși de aceștia acasă. În 2012, suma s-a ridicat la aproximativ 1 miliard de dolari. Dacă Rusia va expulza muncitorii din Republica Moldova sau le va impune condiții dificile de intrare pe teritoriul său, atunci măsurile vor cauza perturbări economice grave și nemulțumire. Partidul Comunist și alți adversari ai integrării în UE ar milita atunci pentru o soluție salvatoare: aderarea la Uniunea Eurasiatică, notează Robert Coalson.