Astăzi, 27 martie 2014, se împlinesc 96 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, eveniment care va fi marcat de românii de pe ambele maluri ale Prutului.
Unirea Basarabiei cu România a avut loc la 27 martie 1918 (9 aprilie pe stil nou), Basarabia fiind prima provincie care s-a unit cu „țara-mamă” pentru a forma România Mare. De fapt, evenimentul este privit din punct de vedere istoric drept o „reunificare” deoarece provincia românească fusese ruptă de Moldova şi alipită de Rusia în anul 1812.
Din păcate, efectele Unirii au fost anulate la 28 iunie 1940, atunci când Rusia a anexat din nou Basarabia, în baza pactului secret Ribbentrop-Molotov.
În actul Unirii, votat de Sfatul Țării, la 27 martie 1918 scria că:
„În numele poporului Basarabiei, Sfatul Ţării declară: Republica Democratică Moldovenească (Basarabia) în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunăre, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani, din trupul vechii Moldove. În puterea dreptului istoric şi dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-şi hotărască soarta lor de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu mama ei România.
Trăiască unirea Basarabiei cu România de-a pururi şi totdeauna!
Preşedintele Sfatului Ţării, Ion Inculeţ; Vice-preşedinte, Pantelimon Halippa; Secretarul Sfatului Ţării I. Buzdugan”
Citiți pe larg despre Unirea Basarabiei cu România aici.