Pe fundalul divergențelor dintre Rusia și Occident referitoare la situația din Ucraina, tensiunile încep să cuprindă Rep. Moldova, care, la fel ca statul vecin, a depus eforturi pentru a se integra în Uniunea Europeană.
Exercițiile militare desfășurate de Rusia pe teritoriul regiunii transnistrene, din 25 martie, au amplificat tensiunile din Republica Moldova. Rusia are multe pârghii economice, politice și de securitate pe care le poate folosi în cazul statului din stânga Prutului, ca răspuns la eforturile acesteia de a se apropia de Occident. Moscova poate folosi aceste pârghii pentru a destabiliza Republica Moldova, dacă nu să o îndepărteze total de la scopul său, scrie Stratfor.
Exista o probabilitate destul de mare ca, după Ucraina, Rep. Moldova să se afle la mijlocul unei competiții crescânde între Rusia și Vest. Să nu uităm că Rep. Moldova, după succesul de la Vilnius, urmează să semneze acordurile cu UE în luna iunie a acestui an, alături de Georgia. Și să ne reamintim că Guvernul de la Chișinău a susținut ferm ambiția Ucrainei de a semna acordurile de asociere și liber schimb cu Uniunea Europeană.
Rusia a fost foarte preocupată de aceste evoluții, mai scrie Stratfor. Ca și în cazul Ucrainei, ar în interesul strategic al Rusiei necesită ca Rep. Moldova să rămână un stat neutru, în niciun caz parte a structurii occidentale. De aceea, probabil că Rusia va încerca să descurajeze integrarea occidentală a Rep. Moldova, așa cum a făcut și în Ucraina. Moscova are câteva pârghii pe care le poate folosi în acest sens.