Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă a declarat pentru o publicație americană că linia roșie pentru Rusia nu este aderarea țării la Uniunea Europeană, ci intrarea în NATO.
Editorialistul Jonah Goldberg și-a petrecut o după-amiază imaginându-și că este premierul Republici Moldova și a ajuns la concluzia că, în primul rând, înseamnă “să conștientizezi lipsa de putere a propriei țări”.
Irie Leancă, “care este pro-vestic și vrea cu disperare ca oamenii săi să împărtășească admirația sa pentru Europa și pentru Statele Unite, are unul dintre cele mai dificile locuri de muncă. Are cea mai săracă țară de pe continent care exportă cel mai mult oameni”, scrie jurnalistul în Albuquerque Journal, după o întâlnire cu premierul Republicii Moldova.
Cele mai mari probleme pentru premierul Republicii Moldova sunt create de apropierea teritorială de Rusia. De fapt, o mică parte din teritoriul Republicii Moldova aparține practic Rusiei: regiunea transnistreană, care este loială Moscovei și găzduiește în jur de 2.000 de soldați ruși, reminenscențe ale Aramatei a XIV-a sovietică. La acestea se mai adaugă niște trupe de menținere a păcii, care se asigură, de fapt, că armata regiunii transnistrene și cea a Republicii Moldova stau departe una de alta.
“Având în vedere că armata regiunii transnistrene este adiacentă armatei Rusiei, trupele de menținere a păcii nu sunt tocmai neutre. Regiunea transnistreană și Rusia ar putea foarte ușor să învingă armata Republicii Moldova și, considerând predispoziția recentă a Rusiei de a acapara teritorii, aceasta este mai mult decât o posibilitate teoretică”, scrie jurnalistul american.
În timpul întâlnirii dintre premierul Republicii Moldova și jurnalistul american, Goldberg a sugerat posibilitatea ca Rusia să invadeze Republica Moldova, însă Leancă a ocolit cu abilitate diplomatică subiectul, preferând să discute mai degrabă despre alegerile din toamnă și dorința comuniștilor de a reveni la putere.
Principalul obiectiv al lui Iurie Leancă este apropierea de Uniunea Europeană, iar comuniștii, care dețin o treime din puterea parlamentară, preferă legături mai strânse cu estul. Între timp, regiunea transistreană, care este teritoriul al Republicii Moldova, în pofida încercărilor autorităților de la Tiraspol de a obține independența, cere recunoaștere din partea Moscovei.
Pentru moment, președintele Federației Ruse Vladimir Putin, pare mulțumit de felul în care stau lucrurile, cu regiunea transnistreană ca un ghimpe în coastele guvernului pro-vestic și ca un potențial punct de lansare a operațiunilor militare către Republica Moldova sau vestul Ucrainei, crede jurnalistul american.
Jonah Goldberg a întrebat și care sunt planurile liderului de la Kremlin, în opinia premierului Republicii Moldova, însă acesta a recunoscut că nu are prea multe ocazii de a sta de vorbă cu Putin.
“Până în ultima perioadă, Leancă nu a avut prea multe ocazii de a sta de vorbă nici cu liderii americani. Lucrurile s-au schimbat când Putin a invadat Crimeea. Luna trecută, în timpul unei vizite la Washington, Leancă a observat o schimbare dramatică. Punctul culminant al vizitei a fost o întâlnire scurtă, dar fotografiată, cu președintele american Barack Obama.”
Iurie Leancă speră că Obama ar putea face o vizită de patru ore la Chișinău, în care să explice oamenilor care sunt beneficiile apropierii de vest.
În ceea ce privește aderarea Republicii Moldova la NATO, premierul nici nu îndrăznește să spere. “Rusia ne-a spus întotdeauna că NATO este linia roșie. Nu UE, ci NATO”, a declarat Leancă pentru publicația americană, adăugând apoi că “suntem neutri prin constituție, deci este alegerea noastră, bineînțeles”.