Republica Moldova și Federația Rusă au convenit să semneze un nou contract pentru furnizarea de gaze naturale rusești și tranzit spre țările UE. După cum ne informează portalul de știri RosBiznesKonsalting. Negocierile privind acest acord au fost purtate în cadrul celei de-a XII-a Şedinţe a Comisiei Interguvernamentale de colaborare economică între Republica Moldova şi Federaţia Rusă.
Potrivit ministrului Economiei, Valeriu Lazăr, Rep. Moldova are dreptul moral de a ridica tariful de tranzit a gazului rusesc, deoarece începând cu 1 ianuarie 2011, Rep. Moldova achiziționează gaz rusesc la prețuri europene, fără a beneficia de alte ,,reduceri”.
Ministrul Valeriu Lazăr a mai adăugat că la sfârșitul anului trecut SA ,,Moldovagaz” și SA ,,Gazprom” au convenit asupra unei mici creșteri a tarifului de tranzit a gazelor naturale rusești pe teritoriul Rep. Moldova, spre țările europene. Începând cu 1 ianuarie 2011, prețul a crescut de la 2,5 dolari la 3 dolari pentru tranzitul a 1000 metri cub de gaz pentru fiecare 100 de km. Tariful trecut, menținut timp de 14 ani, era de 2,5 dolari.
Oficialul de la Chișinău a subliniat că noul tarif stabilit va aduce companiei ,,Moldovagaz” un venit în valoare de 10 mil. dolari, ceea ce nu va acoperi cheltuielile Rep. Moldova pentru a asigura acest tranzit.
În 2011, Rep. Moldova s-a angajat să asigure tranzitul a circa 18,23 miliarde de metri cubi de gaze naturale rusești furnizate țărilor europene din regiunea Balcanilor.
Info Prut precizează că pe teritorul Rep. Moldova trece magistrala internațională de gazoducte ,,Soiuz”. Sistemul naţional de gaze naturale include gazoducte magistrale şi o reţea de branşamente cu lungimea de cca 1400 km, patru staţii de compresoare şi 74 de staţii de distribuire şi cîteva reţele de distribuţie de presiune joasă. Lungimea totală a gazoductelor de presiune înaltă, medie şi joasă la finele anului 2006 constituia aproximativ 15800 km. În plus Republica Moldova este şi o ţară importantă de tranzit a gazelor naturale. Peste 20 mlrd. m3 de gaze au fost tranzitate prin Republica Moldova în anul 2006.
Autor: Nicu Țîbrigan
Foto: Ziare.com