Mai devreme sau mai târziu, Ucraina va rămâne doar cu Kievul și cinci regiuni, iar restul teritoriului va fi împărțit între România, Polonia, Rusia și Turcia, a declarat liderul partidului „Marea Ucraina” într-un interviu acordat portalului de știri Bagnet.
Potrivit acestuia, România va dori să-și recâștige Basarabia, Polonia – Lvovul și Galiția, Turcia – Crimeea, iar Rusia este oricând pregătită să anexeze zona de est.
„În Istanbul, orice turist poate cumpăra o hartă unde Crimeea este vopsită în steagul turcesc, a amintit Igor Bercut. Iar în est, nu toți votează neapărat pentru Rusia, ci pentru faptul că în acolo salariile și pensiile sunt de trei ori mai mari”. Situația tensionată din interiorul țării crează contextul ideal pentru provorările venite din exterior, consideră Bercut.
Totodată, directorul Departamentului pentru relația cu media de la Ministerul Afacerilor Externe a Ucrainei, Oleg Voloșin, a declarat că Ucraina nu vrea să-și alipească Transnistria de teamă de a nu pierde Crimeea, transmite agenția de știri ucraineană Rosbalt.
„Noi suntem pentru inviolabilitatea frontierelor din Europa, stabilite după al doilea război mondial, deoarece schimbările pot reprezenta o adevărată amenințare pentru noi. Astăzi vom lua Transnistria, iar mâine Rusia ne va cere Crimeea, apoi românii vor pretinde Bucovina, iar Ungaria – Transcarpatia. Noi nu avem ce câștiga din condamnarea pactului Ribbentrop-Molotov, altfel am pune sub semnul întrebării modalitatea de aderare a Ucrainei de vest”, a declarat oficialul ucrainean comentând informația de pe WikiLeaks conform căreia Rep. Moldova era pregătită în 2007 să renunțe la Transnistria, doar pentru a se uni cu România.
Nota Info Prut: Ucraina a primit în perioada 1918 – 1954 din partea conducerii sovietice cca. 60% din actualul teritoriu: Republica Donețk-Krivoroj (alipită Ucrainei de către bolșevici în 1918); Galiția și Lvovul (răpită Poloniei în 1939); Bucovina de nord și sudul Basarabiei (teritorii românești răpite României în 1940); Transcarpatia (regiune anexată de sovietici și aparținând Cehoslovaciei); Crimeea (oferită drept cadou Ucrainei de către Hrușciov în 1954).
Autor: Nicu Țîbrigan
Imagine: Boddyca.wordpress