Notorietatea vinurilor din Republica Moldova creşte pe pieţele vestice. Publicaţia americană The Daily Meal explică într-un material că vinurile din Republica Moldova „exemplifică modul în care politica poate influenţa pieţele, poate distruge sau crea noi oportunităţi pentru economiile locale”.
„Aclamată în Iliada lui Homer, Moldova este una dintre cele mai vechi şi dense regiuni viticole din lume, care se laudă cu soiuri locale, cum ar fi feteasca albă, feteasca neagră, rara neagră, traminer şi saperavi, dar şi soiurile cunoscute cabernet sauvignon, syrah, sauvignon blanc şi merlot”, scrie publicaţia americană.
Ajutorul secretarului de stat John Kerry a fost esenţial în ajutarea Republicii Moldova de a-şi lansa vinurile pe pieţele vestice.
„Albăstrele Sauvignon Blanc din 2013 nu se aseamnă cu niciun sauvignon blanc pe care l-am degustat până acum, dar este un vin foarte plăcut”, scrie Anne Montgomery, autoarea materialului publicat de The Daily Meal.
Chateau Vartely din 2012 este considerat „mai provocator”, autoarea menţionând „teribila nefamiliaritate” cu rara neagră. „Desfaceţi o sticlă la următorul dineu şi încurcaţivă invitaţii”, spune Montgomery, care dă asigurări că povestea vinului garantează o conversaţie animată.