Evenimentul dedicat comunităţii românilor din Timoc, ajunsă la ediţia a II-a, presupune o serie de evenimente culturale dedicate comunității românești din Timoc având ca principal obiectiv conservarea și promovarea identităţii naţionale, lingvistice, culturale şi religioase a românilor care locuiesc în această parte a Serbiei.
Programul debutează cu două concerte de muzică populară susținute sâmbătă, 18 octombrie 2014, în satul Lubnița (comuna Zajecar) și duminică, 19 octombrie 2014, în satul Bogovina (comuna Bolievaț) din Timoc de Ansamblul Folcloric „Rapsodia Călimanului”. Ambele concerte sunt finanţate de Institutul Cultural Român, a declarat pentru InfoPrut Adriana Gae de la ICR.
La Festivalului Cântecelor Românești din Timoc participă soliști vocali și grupuri folclorice din întreaga zonă a Timocului sârbesc. Festivalul este organizat de Asociația pentru Cultura Românilor/Vlahilor din Serbia „Ariadnae Filum“, anunţă ICR într-un comunicat de presă.
De asemenea, seria de evenimente dedicate românilor din Timoc continuă la București marți, 4 noiembrie 2014, ora 10.00, în Aula Universității Naționale de Apărare „Carol I”, cu o serie de prelegeri despre cultura populară a românilor din Timoc și dificultățile cu care se confruntă aceștia pentru păstrarea identității naționale. Cu acest prilej, prof. univ. dr. Petre Țurlea va prezenta lucrarea sa Românii din Serbia: 1940-1944, vor fi expuse fotografii și va fi proiectat un scurt documentar cu imagini realizate de fotograful Octavian Bâlea în itinerariul său în Timoc din vara acestui an.
ICR mai anunţă că obiectivul acestei manifestări este constituit de „valorificarea, promovarea și trecerea în circuitul politicii de securitate națională a cercetărilor de teren care au avut loc în Timoc în lunile iulie-august 2014 pe teme antropologice şi etnografice, realizate de cercetători de la Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu“ din București (Academia Română) și Universitatea din București”.