Uniunea Europeană finanțează cu 10 milioane de euro trei proiecte pentru reformarea justiției din Republica Moldova.
Proiectele își propun susținerea sistemului judiciar, sporirea eficienței, responsabilității și transparenței instanțelor de judecată din Republica Moldova. Această asistență se referă și la domeniul de investigare prejudiciară, urmărire penală și organizarea apărării în țara noastră.
„Orice experienţă negativă, pe care o trăieşte un om în raport cu sistemul judiciar, nu loveşte, pur şi simplu, în această persoană – ea loveşte în stat şi în încrederea cetăţenilor faţă de actul justiţiei în general. Şi este o situaţie pe care nu mai avem dreptul să o tolerăm”, a declarat premierul Iurie Leancă.
Prim-ministrul a vorbit și despre acțiunile pe care le întreprinde Guvernul, în mod special Ministerul Justiției, prin punerea în aplicare a Strategiei de Reformare a Sectorului Justiţiei. De asemenea, a subliniat importanța implicării la un alt nivel din partea Uniunii Europene cum ar fi, venirea unei misiuni EUJUST în care, în principal, judecătorii, procurorii şi ofiţerii de la Centrul Naţional Anticorupţie să fie asistaţi în activitatea lor și să fie monitorizaţi pentru o perioadă de doi-trei ani.
„Ne așteptăm ca aceste proiecte lansate vor da un impuls suplimentar pentru punerea în aplicare a reformei în domeniul justiției. Astfel veți avea un sistem de justiție mai respnsabil, transparent și independent, ca rezultat va avea un impact pozitiv asupra vieții de zi cu zi a tuturor cetățenilor din Republica Moldova”, a declarat Șeful Delegației UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola.
Anterior, pentru reforma justiției, Uniunea Europeană a mai oferit un sprijin financiar de 60 de milioane de euro.