Campania de direcționare a 2% din venit către entitățile nonprofit va fi demarată joi, 15 ianuarie, la București de către Platforma Unionistă Acțiunea 2012 printr-o seară românească, care va cuprinde degustare de vinuri din Basarabia și muzică live.
Vinurile Fautor, din regiunea viticolă Leova (sudul Republicii Moldova), vor fi completate de către vinuri marca Chateau Vartely, oferite cu generozitate de către Produse Moldovenești (importator în România a producătorilor de vin marca Garling Collection, Ciumai, Migdal – P, Chateau Vartely și a Divinurilor Ungheni Vin și Barza Alba). Muzica va fi asigurată de cu muzică românească de către Lorena Oltean, Grigore Gherman, Ana Pop și Ana Cebotari.
Evenimentul este organizat pe 15 ianuarie, marcându-se astfel și 165 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu: “Nu întâmplător am ales pentru acest eveniment data de 15 ianuarie, ce reprezintă Ziua Culturii Naționale, deoarece considerăm că Unirea se realizează și în mediul cultural-academic. Cultura, la fel ca economia, infrastuctura, etc., constituie punți de legătură între români și români, de-o parte și de alta a Prutului. Așa cum Eminescu, pe care îl sărbătorim acum, este considerat poet național atât la Cluj, cât și la Soroca, la fel evenimentele unioniste trebuie organizate și făcute cunoscute pe ambele maluri ale Prutului”, a declarat Mădălina Hrițuleac, secretar-general al Platformei Unioniste Acțiunea 2012.
Platforma Unionistă Acțiunea 2012 își propune să sprijine unirea malurilor Prutului, printr-o serie de acțiuni care să sprijine educația și schimburile culturale, din banii primiți în urma campaniei 2% pentru Unire:
Unioniștii pot fi susținuți prin simpla completare a formularului 230.
Evenimentul de joi seară va cuprinde de asemenea o expoziție de pictură și de fotografii. Picturile aparțin unor tineri din regiunea transnistreană, foști elevi ai liceului românesc “Lucian Blaga”, supus în ultima periodă la numeroase presiuni din partea forțelor separatiste, fidele Federației Ruse. Expoziția foto cuprinde 30 din cele mai reușite cadre surprinse la evenimnetele unioniste din anul precedent, în special de la marșurile organizate la București și Chișinău, la care au participat peste 10 000 de români. Pentru a oferi o notă aparte evenimentului, fotografiile au fost imprimate pe plăcuțe de lemn, printr-o tehnică specială.