Ziua Culturii Naționale se sărbătorește la București, la Chișinău și în toate marile capitale unde sunt stabiliți români. Sărbătoarea este prilejuită de ziua de naștere a marelui poet Mihai Eminescu.
Lansări de carte spectacole de teatru, expoziţii, concursuri, prezentări de filme documentare sunt câteva dintre acţiunile culturale programate în perioada 14-18 ianuarie în Republica Moldova.
Evenimentele dedicate celor 165 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu au început în această dimineață cu depuneri de flori. La Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” va avea loc şedinţa Cenaclului „Conştiinţa Naţională” – „De dor de Eminescu” şi concursul de desene „Poezia lui Eminescu în viziunea copiilor”.
Totodată, la Casa Eugen Doga se va desfăşura un salon muzical, iar la Biblioteca Naţională va avea loc prezentarea filmelor documentare: „Eminescu – Adevăruri tulburătoare”, „O dragoste eternă – Mihai Eminescu şi Veronica Micle” şi „Mihai Eminescu – mari români”.
Programul evenimentelor dedicate lui Mihai Eminescu se va încheia cu un spectacol dramatic după „Luceafărul” de Mihai Eminescu la Teatrul Republican „Luceafărul” şi un spectacol literar-muzical „Cu dor de Eminescu” la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”.
Pe 16 ianuarie, la ora 17:00, în incinta Palatului Republicii va avea loc un concert festiv şi Gala Premiilor anuale ale Ministerului Culturii, instituite pentru marcarea celor mai reprezentative creaţii în domeniul literaturii, teatrului, muzicii, coregrafiei, cinematografiei, artelor plastice, valorificării patrimoniului cultural şi al muzeografiei.
În ultima zi, pe 18 ianuarie, la Sala cu Orgă, Orchestra Naţională de Cameră şi Corul Naţional de Cameră, în colaborare cu ICR „Mihai Eminescu”, va prezenta în premieră „Monastirea Argeşului” – tablouri epice de Vlad Burlea pentru solişti, cor, orchestră şi percuţie, după Vasile Alecsandri.
Ziua Culturii Naționale este sărbătorită pentru al treilea an consecutiv în Republica Moldova.