Statele Unite ale Americii vor să ajute Republica Moldova să își întărească capacitatea militară, astfel încât să se poată apăra mai bine și să se implice mai activ în operaţiunile internaţionale de menţinere a păcii. Despre acest aspect a vorbit ambasadorul SUA la Chișinău, William Moser, la final de mandat, într-un interviu acordat postului Europa Liberă.
,,Moldova are dreptul să se apere şi trebuie să aibă capacitatea necesară să-şi apere teritoriul. Este un drept al tuturor statelor suverane”, a declarat oficialul american.
De asemenea, William Moser a precizat că o cooperare mai strânsă cu NATO, modernizarea forţelor armate şi participarea la operaţiuni internaţionale de menţinere a păcii nu contravin statutului de neutralitatea al Republicii Moldova. ,,Dacă Republica Moldova îşi va întări capacitatea militară, îşi va consolida relaţia cu NATO şi participa mai activ la operaţiunile internaţionale de menţinere a păcii, aceste acţiuni în niciun caz nu vor viola statutul de neutralitate a ţării. De fapt, Statele Unite niciodată nu au cerut Republicii Moldova să-şi schimbe statutul de neutralitate”, a explicat Moser.
Ambasadorul a subliniat faptul că SUA cooperează cu mai multe țări neutre, ca Noua Zeelandă, Suedia sau Finlanda, cărora nu le-au cerut niciodată să își schimbe statutul. ,,Însă credem că Republica Moldova se poate apăra mai bine, poate avea o cooperare mai bună cu NATO, poate participa la operaţiuni de menţinere a păcii în lume şi, în acelaşi timp, să-şi menţină cu fermitate statutul de neutralitate”, a conchis Moser.
Prevederea constituțională referitoare la neutralitatea Republicii Moldova este o minciună. Potrivit acesteia, Republica Moldova nu admite dislocarea de trupe militare ale altor state pe teritoriul său, însă în regiunea transnistreană sunt prezente trupe militare rusești.