Niciun demnitar implicat în evenimentele din 7 aprilie 2009 nu a ajuns la închisoare.
108 dosare penale au iniţiat procurorii în urma evenimentelor din aprilie 2009 în privinţa oamenilor legii, 4 persoane (împreună cu Gheorghe Papuc) au fost condamnate la închisoare în dosarele 7 aprilie, conform Procuraturii Generale, 102 dosare penale au pornit procurorii în privinţa protestatarilor în urma evenimentelor din 7—8 aprilie 2009, 31 de dosare au fost trimise în judecată și 68 de dosare au fost încetate, inclusiv pe motiv de împăcare a învinuiţilor cu reprezentanţii statului, scrie Ziarul de Gardă.
La șase ani de la protestele care au răsturnat regimul comunist, condamnarea generalilor Gheorghe Papuc şi Vladimir Botnari a readus în prim-plan drama tinerilor reţinuţi şi maltrataţi în comisariatele de poliţie și ineficiența justiției din Republica Moldova. Cei responsabili de gestionarea situației de criză din aprilie 2009 nu au ajuns în spatele gratiilor, iar singurul condamnat, Gheorghe Papuc, fuge din calea executării pedepsei.
..Ceilalţi şefi ai acelei perioade au scăpat mult mai ieftin. Dosarul lui Iacob Gumeniţă încă se află în examinare, la Judecătoria Buiucani, dosarul lui Valentin Zubic se prăfuieşte pe mesele procurorilor, în timp ce majoritatea demnitarilor au fost deja declaraţi nevinovaţi de prima instanţă”, notează Ziarul de Gardă.
Gheorghe Papuc, fostul ministru de Interne comunist, a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul ,,7 aprilie”. Generalul Papuc rămâne în libertate, pe 19 februarie urmând să se pronunțe decizia definitivă și irevocabilă.
Vladimir Botnari, fost comisar, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare în același dosar.
Procesul intentat celor doi vizează incidentele din aprilie 2009, când sute de tineri care protestau împotriva comuniştilor au fost agresaţi sau torturaţi de forţele de ordine.