Republica Moldova va fi unul dintre beneficiarii strategiei SUA de a reduce dependența Europei de gazul rusesc.
Americanii și-au stabilit drept obiectiv ”eliberarea” statelor est-europene de sub dominația energetică a Rusiei, mai exact, reducerea cu 20% a importului de gaz furnizat de Gazprom, până în 2020, notează RBC.ru, cu referire la Associated Press. Pentru a-și atinge acest obiectiv, SUA au ajutat la construirea de noi conducte de gaz și de construcția unor terminale pentru păstrarea gazului lichefiat din regiunea dependentă în proporție de 70% de resursele energetice rusești. Potrivit AP, SUA încurajează companiile americane să participe la licitațiile europene pentru construirea de centrale nucleare și exploatarea gazului de șist.
La rândul său, Kremlinul avertizează guvernele din țările vecine cu privire la implicațiile demersului de obținere a energiei din Occident. În acest sens, Rusia încearcă să controleze rețelele de conducte pentru a monitoriza nu numai livrările de energie către Occident, dar și modul în care guvernele europene vor dispune de acestea.
AP amintește că în noiembrie 2014, vicepreședintele american Joe Biden a discutat problema furnizării de energie în timpul unei vizite în România, ,,care este, de asemenea, considerată o țară volatilă”. Agenția adaugă că Agenția adaugă că în ultimele luni, asistentul secretarului de stat pentru Afaceri Europene și Eurasiatice, Victoria Nuland, și-a dedicat mai mult timp pentru a lucra cu Europa în coordonarea unei strategii referitoare la piața energetică. Diplomații americani au susținut că dacă misiunea lor eșuează, presiunea Rusiei va crește.
AP notează că o altă directivă inclusă în planul americanilor se referă la furnizarea de gaz din România către Republica Moldova.
Noile conducte vor permite statelor din Europa Centrală și de Est să furnizeze energie pe continent de la vest la est și de la nord la sud. În câțiva ani, Europa va furniza energie ocolind Rusia, conchide AP.
Republica Moldova va importa gaz din România la un preț de 277 dolari/1.000 de metri cubi, cu 100 de dolari mai puțin decât ceea ce oferă compania Gazprom. În prezent, însă, gazoductul Iași-Ungheni nu este funcțional. Mai multe detalii aflați aici.