În trimestrul I al acestui an, Republica Moldova va achita cu circa 20% mai puţin pentru gazele naturale importate din Rusia, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.
Potrivit viceministrului Economiei, Valeriu Triboi, concernul rus Gazprom a informat recent S.A. MoldovaGaz că, în conformitate cu clauzele stabilite în acordul bilateral, privind formarea preţului la gazul importat, pentru trimestrul I al anului 2015 preţul de procurare a gazului natural, livrat către Republica Moldova, va fi de circa 311 dolari/ 1000 de metri cubi. Viceministrul Economiei a mai specificat că acest preţ este cu 20% mai mic faţă de cel din trimestrul IV al anului trecut, când pentru 1.000 de metri cubi se achitau 376 de dolari.
Gazprom deţine pachetul majoritar (51%) al ModovaGaz, distribuitorul naţional de gaze, 35,5% revenindu-i Guvernului de la Chişinău, ceea ce îi permite Rusiei să fie un pion extrem de influent în siguranţa energetică a Republicii Moldova.
Decizia Gazprom-ului ar putea fi interpretată şi ca o mutare de şah energetic a Rusiei, în condiţiile în care gazoductul Iaşi-Ungheni, proiect care ar trebui să asigure reducerea dependenţei Republicii Moldova de gazul rusesc, se află în “ape tulburi” din cauza instabilităţii poitice de la Chişinău.
Deşi trebuia dat în folosinţă de la 1 ianuarie, nici până acum nu au fost semnate toate contractele necesare livrării de gaze. Comisia Europeană, finanțatorul proiectului energetic dintre România și Republica Moldova, așteaptă de o lună îndeplinirea ultimului pas birocratic pentru punerea în funcțiune a gazoductului: semnarea contractului de furnizare de gaze. Transportatorul de gaze există și, la fel, așteaptă unda verde: întreprinderea de stat Vestmoldtransgaz, care a primit pe 6 ianuarie licență din partea Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) pentru transportul gazelor naturale din România prin gazoductul Iași-Ungheni. Licența a fost acordată pe un termen de 25 de ani, potrivit hotărârii Consiliului de Administrație al ANRE. Compania Vestmoldtransgaz a fost creată în iunie 2014, în baza unei hotărâri de guvern. Aceasta are scopul de a asigura întreținerea segmentului gazoductului Iași – Chișinău de pe teritoriul Republicii Moldova.
Europarlamentarul român Siegfried Mureșan atrăgea atenția, la începutul anului, asupra tragerii pe linie moartă a proiectului strategic dintre cele două state, aducând în discuție un răspuns primit în urma unei interpelări în cadrul Comisiei Europene în noiembrie 2014. „Sunt îngrijorat de întârzierile de la Gazoductul Iași-Ungheni. În august 2014, prim-miniștrii Iurie Leancă și Victor Ponta au inaugurat cu pompă gazoductul, însă gazul nu curge nici astăzi. Începerea livrărilor a fost amânată deja de două ori, dar nici până acum nu s-au semnat toate contractele care permit livrarea de gaze și nici nu știm când se va întâmpla acest lucru. În aceste condiții, cel mai probabil, vom asista la o a treia amânare”, nota pe Facebook eurodeputatul român.
„Oare câte ierni vor mai trece până când prin Gazoductul Iași-Ungheni, inaugurat cu mare pompă în august 2014 de prim-miniștrii Victor Ponta și Iurie Leancă, va curge gaz românesc către cetățenii din Republica Moldova? (…) Deși Victor Ponta și Iurie Leancă au dat asigurări că din această lună cetățenii din Republica Moldova vor putea folosi gazul românesc, iar Comisia Europeană pare să-i creadă pe cuvânt, nici până astăzi nu s-au semnat toate contractele care ar permite livrarea de gaz și nici nu știm când se va întâmpla acest lucru. Oare acum că s-au terminat campaniile electorale în România și Republica Moldova, îi mai interesează pe Victor Ponta și Iurie Leancă de gazoductul care transportă gaze românești peste Prut?”, mai comenta Siegfried Mureșan.
Siegfried Mureșan a revenit din nou, săptămâna trecută, cu un comentariu pe acest subiect stringent: „Până acum a putut fi invocată scuza că, din moment ce nu există încă un guvern la Chișinău, nu pot fi încheiate contractele de furnizare necesare. Dar acum, că noul executiv este aproape instalat, cred că ar trebui să facă o prioritate zero din îndeplinirea tuturor formalităților pentru ca, în sfârșit, gazul să poată ajunge la cei care au nevoie. Sper doar ca noua coaliție, care ar putea fi sprijinită în Parlament de comuniști, să nu îngroape acest proiect care dă o șansă unică fraților noștri de a scăpa de dependența energetică de Federația Rusă”.
Proiectul de construcție a conductei de gaz Iaşi-Ungheni a avut un buget de 26,49 milioane euro, din care 7 milioane euro au reprezentat contribuția financiară a Uniunii Europene. Republica Moldova consumă anual 0,9 mld. metri cubi de gaz, pe care îl importă prin Ucraina, de la gigantul rus Gazprom. România consumă anual 14 mld. metri cubi de gaz, cea mai mare parte (80%) produs local, de companii precum OMV Petrom sau Romgaz. Prin noua conductă, România poate furniza Republicii Moldova jumătate din necesarul de gaze. Conform acordului semnat pe 22 decembrie 2014 cu OMV Petrom Gas, Republica Moldova va importa gaz din România la un preț de aproximativ 277 de dolari. Suma este cu 55 de dolari mai mică decât cea stabilită de Gazprom pentru 2015.
Mai multe detalii despre proiectul Iaşi-Ungheni puteţi citi în analiza InfoPrut – Gazoductul Iaşi-Ungheni va fi doar oţel îngropat în pământ şi nimic mai mult?