Republica Moldova ar putea fi următoarea țintă a agresiunilor Federație Ruse, scrie un analist din conducerea guvernului de la Washington, Vasil Jaini, într-un material publicat de Forbes.
„Mosocva este iritată de mult timp de intensificarea integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Republica Moldova a semnat, alături de Georgia și Ucraina, un Acord de asociere cu UE, lucru care o aduce mai aproape economic și politic de Bruxelles. Kremlinul vede această acțiune ca pe o cale de a submina autoritatea sa economică și politică în curtea sa post-sovietică”, este de părere Jaini.
Nemulțumită de evoluția vieții politice de la Chișinău, Moscova are câteva opțiuni pentru a pune în practică o agresiune militară.
Rusia ar putea crea o situație pentru a avea un pretext să apere etnicii ruși din regiunea transnistreană, unde majoritatea populației are cetățenie rusă. Deși Federația Rusă nu are graniță cu Republica Moldova, ar putea folosi cele 2.000 de trupe aflate pe teritoriul Republicii Moldova, în regiunea transistreană.
Federația Rusă ar mai putea exploata tensiunile dintre Găgăuzia și guvernul central de la Chișinău. Minoritatea din regiunea autonomă Găgăuzia nu este de acord cu apropierea de Uniunea Europeană și, într-un referendum desfășurat cu un an în urmă, au ales o apropiere de Rusia.
Rusia ar putea profita de sentimentele pro-ruse și separatiste din regiunea transnistreană și Găgăuzia pentru a atrage Republica Moldova într-o confruntare militară.
Analistul american menționează în materialul publicat de Forbes că Republica Moldova nu este singurul stat din regiune care se află sub amenințarea Moscovei. Statele baltice și Georgia s-ar putea, de asemenea, confrunta militar cu Federația Rusă.