„Back in the USSR” („Înapoi în URSS”) este titlul unei recente cărţi de reportaje despre regiunea transnistreană semnată de Rory MacLean şi Nick Danziger. În ultimu său număr, publicaţia New Statesman îi dedică o cronică acestei cărţi, pornind de la conceptul de „realitate maleabilă”.
Nicăieri în fostul spaţiu sovietic conceptul de „realitate maleabilă” nu este mai adevărat decât în regiunea transnistreană, singurul loc din lume „care nu a recunoscut căderea URSS”, afirmă jurnalistul şi scriitorul David Patrikarakos în articolul său despre cartea semnată de MacLean şi Danziger.
„Autorul Rory MacLean şi fotograful Nick Danziger ne oferă un tur al acestei ciudăţenii geopolitice alături de <<Noul Om sovietic>>, în calitate de ghid, un om de afaceri dubios tipic pentru noua rasă de hiper-capitalişti apărută după colapsul URSS-ului. Un bărbat care studiază <<marjele de profit în loc de Marea Cale a Partidului>>, el este Homo Sovieticus reimaginat ca Donald Trump”, notează Patrikarakos.
Chiar dacă tonul cărţii caută să surprindă printr-un umor negru şi „energic” regiunea transnistreană în instantanee de-a dreptul suprarealiste, subiectul „este unul grav”, subliniază jurnalistul, adăugând că statutul comercial monofazic al zonei – acela de furnizor de alcool pentru Rusia – este exact aceeaşi identitate economică pe care Vladimir Putin va încearca să o impună şi în cazul războiului separatist din estul Ucrainei, odată ce va obţine un conflict îngheţat. „Nu este doar o întoarcere sovietică; este însuşi viitorul politicii externe ruse”, afirmă David Patrikarakos despre intenţiile geopolitice ale liderului de la Kremlin, precizând că estul Ucrainei va intra în acelaşi malaxor al istoriei după model transnistrean – un loc „în care nimic nu este adevărat, iar totul este, într-adevăr, posibil”.
Negocierile de la Minsk, capitala Belarusului, s-au încheiat astăzi cu un acord de încetare a focului care urmează să intre în vigoare în noaptea de sâmbătă spre duminică, relatează Russia Today, prezentând cele 13 puncte ale acestui document.
Punctele acordului:
- Încetarea focului în estul Ucrainei va intra în vigoare duminică, 15 februarie, la ora 00.00 (ora Kievului).
- Retragerea armamentului greu. Părţile au convenit asupra unei zone demilitarizate, de-a lungul liniei de front care era în vigoare în septembrie. OSCE va monitoriza această zonă care va avea o întindere cuprinsă între 50 şi 150 de kilometri, în funcţie de raza de acţiune a armelor. Retragerea se va încheia la 1 martie.
- OSCE îşi va folosi dronele şi observatorii pe teren, precum şi imagini din satelit şi date radar pentru a se asigura că ambele părţi respectă acordul.
- Kievul şi rebelii vor negocia termenii viitoarelor alegeri locale în zonele rebele, ceea ce îi va readuce în cadrul legal al Ucrainei. Kievul va adopta o legislaţie privind autoguvernarea care să fie acceptabilă pentru republicile autoproclamate.
- Kievul va declara amnistie generală pentru rebeli.
- Un schimb de prizonieri trebuie să aibă loc la cinci zile de la retragerea completă, respectiv în 19 zile dacă retragerea armamentului se va face în perioada maximă prevăzută de acord.
- Convoaiele cu ajutor umanitar vor primi acces neîngrădit în zonele afectate de război. Va fi pus în funcţiune un mecanism internaţional de monitorizare.
- Kievul va relua legăturile economice, plăţile sociale şi serviciile bancare în zonele separatiste, întrerupte anterior ca răspuns la alegerile organizate în republicile autoproclamate. Această prevedere este subiectul unor negocieri ulterioare.
- După organizarea alegerilor locale în regiunile Doneţk şi Lugansk, Kievul va reinstaura controlul asupra graniţelor lor cu Rusia. Tranziţia ar putea dura, perioadă necesară unei reforme constituţionale cuprinzătoare în Ucraina.
- Toate trupele străine, armamentul greu şi mercenarii vor fi retraşi din Ucraina. Grupările armate ilegale vor fi dezarmate, dar autorităţile locale din Doneţk şi Lugansk vor putea avea unităţi de miliţie legale.
- Kievul va implementa o reformă constituţională cuprinzătoare până la sfârşitul anului, care va descentraliza sistemul politic ucrainean şi va oferi privilegii regiunilor Doneţk şi Lugansk. Privilegiile includ autodeterminare în privinţa limbii, libertatea de a numi procurori şi judecători şi stabilirea unor relaţii economice cu Rusia.
- Observatorii OSCE la alegeri vor verifica dacă alegerile locale din republicile autoproclamate corespund standardelor internaţionale. Procedura exactă pentru alegeri este subiectul unor negocieri ulterioare.
- Discuţiile în cadrul „grupului de contact” (format din liderii autoproclamatelor republici Doneţk şi Lugansk, un reprezentant al OSCE, fostul preşedinte ucrainean Leonid Kucima şi ambasadorul rus în Ucraina) se vor intensifica în diverse moduri.