Regiunea transnistreană furnizează „sub camuflaj” voluntari poliţiştilor locali din autoproclamata Republică Populară Doneţk din Ucraina, ocupată de separatiştii proruşi, notează Novoye Vremya, citată de Kyiv Post.
Enrique Menendez, un antreprenor şi voluntar care trăieşte în Doneţk, spune că sistemul bancar ucrainean nu mai funcţionează în regiunea aflată sub controlul separatiştilor, dar în zonă a fost „încropită” un soi de bancă susţinută şi de un simulacru de serviciu fiscal.
Potrivit Kyiv Post, Menendez precizează că, în anumite oraşe mici, kazacii şi alte grupări rebele încearcă în prezent „să-şi sape” o cale spre putere, ocazional şi cu ajutorul armelor, însă stabilimentul forţelor de ordine pare a funcţiona la capacitate maximă, în special cu ajutorul voluntarilor din Rusia şi din regiunea transnistreană.
Agenţii de securitate din aşa-zisa Republica Populară Doneţk deţin o armată de 18.000 de persoane şi un efectiv de 16.000 de civili „camuflaţi” în organe locale de menţinere a legii, care primesc constant ajutor din partea regimului de la Tiraspol şi a Kremlinului, subliniază Kyiv Post.
De asemenea, publicaţia din capitala Ucrainei mai menţionează că separatiştii proruşi din Doneţk sunt în posesia unui bagaj de documente extrem de important. În momentul în care conflictul armat a determinat administraţia regională să-şi mute sediul din Doneţk în Mariupol, au rămas în urmă toate arhivele, inclusiv bazele de date ale fondului de pensii şi ale serviciului de poliţie, lucru care le favorizează rebelilor o monitorizare minuţioasă a locuitorilor.
În noiembrie anul trecut, la şase luni de la izbucnirea conflictului separatist din estul Ucrainei, autoproclamatele republici Doneţk şi Lugansk au organizat alegeri „prezidenţiale” şi „parlamentare”.
În pofida avertismentelor Occidentului, Rusia a anunţat că „respectă” alegerile locuitorilor din aceste zone, cerând Administraţiei de la Kiev să înceteze operaţiunile militare.
Într-o analiză din Foreign Affairs, Taras Kuzio, specialist britanic în probleme de securitate, economie şi politică ucraineană, susţinea recent că regiunea transnistreană reprezintă unul dintre furnizorii principali de mercenari specializaţi în tehnici teroriste pentru planurile geostrategice ale actualei puteri de la Kremlin.
“Formarea teroriştilor are loc la centrele de coordonare Novaia Rus (Noua Rusie – n.r.) din oraşele ruseşti Belgorod, Tambov, Taganrog şi Rostov; în zona transnistreană de conflict îngheţat din Moldova (Republica Moldova – n.r.); şi în portul Sevastopol din Crimeea, unde se află staţionată Flota Mării Negre. Teroriştii capturaţi din grupul Svat, care au activat în regiunea Mariupol, au mărturisit că au participat în taberele de antrenament din Sevastopol. Acolo, spun ei, au fost învăţaţi cum să construiască bombe, cum să poarte războaie urbane de gherilă şi cum să efectueze operaţiuni de recunoaştere şi de colectare de informaţii în spatele liniilor inamice”, notează specialistul britanic.
Potrivit lui Kuzio, serviciul rus de informaţii, GRU, şi serviciul de securitate federală al Rusiei, FSB, se ocupă de antrenarea teroriştilor.