Rudele eroilor români basarabeni, care au murit în războiul de pe Nistru, se adună în fiecare an, la începutul lunii martie, pentru a le cinsti memoria.
Ion Fulga este unul din miile de oameni care au murit în cele aproape cinci luni de conflict armat. Era sergent major în regimentul cu destinație specială „Fulger”. A fost împușcat în cap, în 19 aprilie 1992 și decorat postmortem cu Ordinul Republicii.
„Și-a dat viața pentru o țară liberă, independentă și pentru o viață mai bună. Mi-a fost foarte greu, rămânând fără sprijinul lui. Am avut de educat un băiat, am rămas și mamă și tată pentru el și am depus toate eforturile să-l cresc până în prezent, să fie demn de numele tatălui său”, spune soția sa.
Ajutorul din partea statului a fost doar la început, însă pe parcurs a dispărut. Autoritățile își amintesc de victimele războiului doar atunci când se comemorează, în 2 martie. În restul timpului, familiile se descurcă cum pot.
„Vreau să audă întreaga lume, mai ales poporul meu și să cunoască și ceilalți frați, care sunt în partea dreaptă a Prutului, că și pe aici sunt români”, spune cumnatul lui Ion Fulga. „Întotdeauna suntem asupriți, așa, sub lozinca ‘fratele rus’. E bun și rus, dar ca oaspete, nu mai aproape.”
Cei care au supraviețuit războiului s-au confruntat întotdeauna cu probleme, însă cea mai mare a fost că mai nimeni nu îi ascultă. Informațiile despre ei trec cu greu vama inventată de autoritățile separatiste sau, și mai greu, cea dintre Republica Moldova și România.
În 2 martie 1992 președintele Republicii Moldova, Mircea Snegur, a autorizat intervenția militară asupra separatiștilor de la Tiraspol, care declaraseră în septembrie 1990 republica moldovenească nistreană (NPR), iar un an mai târziu independența.
Separatiștii și-au consolidat poziția după intervenția militară, cu ajutorul trupelor sovietice, care sunt în continuare în regiunea transnistreană.
În iulie 1992 Rusia și Republica Moldova au semnat un acord de încetare a focului, însă Rusia a continuat să sprijine militar, politic și economic regiunea transnistreană.