Deputatul Valerian Vreme, unul dintre membrii grupului Prietenii Unirii, a vorbit într-un interviu acordat InfoPrut, despre proiectele la care lucrează grupul din Parlament, după ce a efectuat o vizită în Republica Moldova.
InfoPrut: Ce ați făcut în Republica Moldova?
Valerian Vreme: Am avut discuții cu fostul parlamentar Ana Guțu referitor la anumite aspecte legislative care ar putea să vină în întâmpinarea unor doleanțe ale Republicii Moldova, legat de drepturile de autor. Televiziunile române nu pot să transmită anumite filme pe teritoriul Republicii Moldova datorită restricțiilor pe drepturile de autor, în condițiile în care Moscova poate.
InfoPrut: Cu ce probleme se confruntă televiziunile în limba română în Republica Moldova?
Valerian Vreme: În România există tradiția de a fi titrate filmele străine, în Republica Moldova e cam invers, sunt dublate în rusă. Oamenii ar dori dublarea filmelor, că este mai comod poate, mai ales la țară, unde unii citesc mai greu în limba română.
Fenomenul este interesant în ambele sensuri. E bine ca televiziunile de aici să fie recepționate acolo, dar interesant este și fenomenul invers. Eu susțin transmiterea posturilor de televiziune din Republica Moldova. Realitatea de acolo trebuie înțeleasă foarte bine și în România.
InfoPrut: Ce se poate face pentru scăderea tarifelor la telefonia mobilă?
Valerian Vreme: E mai complicată treaba cu tarifele la telefonia mobilă pentru că noi avem acel tarif unic în Uniunea Europeană, noi am aderat la niște reguli europene, atunci nivelul negocierii e un pic mai sus. Și Republica Moldova trebuie să facă eforturi să treacă la acest nivel de negociere. Mingea este în terenul Republicii Moldova, nu la noi la București se discută problema asta, se discută mai sus, la Bruxelles. Fiind acum stat asociat, s-ar putea să avem și vești bune cât de curând în acest domeniu.
InfoPrut: Credeți că se va extinde grupul Prietenii Unirii?
Valerian Vreme: Cât de repede, foarte mulți parlamentari vor adera la grup. Sunt sigur că atunci când vorbim de Republica Moldova, nu există parlamentari care să nu vibreze pozitiv.
În grup fiecare și-a luat anumite sarcini. Eu mi-am luat apropierea la nivelul de jos, la talpă. Eu mă ocup de înfrățiri între localitățile din colegiul meu, în speță Oneștiul, cu Strășeniul. Este un proces pe care deja l-am demarat. Mai departe trebuie să se înfrățească licee, instituții, măcar să comunice între ele.
InfoPrut: Unirea se va realiza prin astfel de înfrățiri ori printr-un referendum?
Valerian Vreme: Prin referendum, în momentul actual, nu. Eu cred că până la unire trebuie să creștem gradul de a simți românește dincolo de Prut. Entuziasm există.
InfoPrut: Deputații de la Chișinău ar putea forma un grup similar în Parlamentul Republicii Moldova?
Valerian Vreme: Sper ca și în Republica Moldova să se creeze un grup similar cu acesta de aici. Când vorbim de Parlamentul Republicii Moldova terbuie să îi dăm timp. Ei abia s-au întrunit în prima legislatură, există o perioadă de cunoaștere și de așezare a problematicii cu care se confruntă parlamentarul, probabil mulți sunt noi. După ce își rezolvă problemele administrative de început, sunt sigur că pe agendă vor avea și această problemă.
InfoPrut: Ce părere aveți despre petițiile care s-au depus la Ministerele Afacerilor Externe din România și Republica Moldova pentru eliminarea pașapoartelor la intrarea în Republica Moldova?
Valerian Vreme: E o problemă cu pașaportul, mai ales că mulți cetățeni ai României nu au pașaport pentru că pot să călătorească oriunde în Europa cu buletinul și nu își mai fac și pașaport.