Am asistat ieri la prezentarea unui studiu – ,,Republica Moldova în conştiinţa publică românească” , acelaşi care i-a stârnit entuziasm şi colegei mele, Angela Grămadă, după cum se poate vedea cu ochiul liber aici. În timpul discursurilor autorilor, am răsfoit cu mare curiozitate partea de metodologie, deoarece studiul conţine destule aspecte sensibile (nu aş vrea să îl citez pe reprezentantul Fundaţiei Soros şi să le numesc ,,neortodoxe” sau ,,tabu”), care necesită un spor de atenţie în procesul culegerii datelor şi de bună creştere sociologică. Ce tematică poate fi mai controversată (din păcate) pe această zonă de cercetare decât cea a unirii dintre România şi Republica Moldova? A fost abordată şi aceasta, intr-o modalitate soft, nu prea punctuală, dar analiza respectivă face obiectul unui articol pe care îl voi scrie cât de curând… Lansarea a trecut şi a început reflectarea în presă a evenimentului. De exemplu…
Cum a prezentat publicaţia ,,Adevărul” rezultatele studiului comandat de Soros, în ceea ce priveşte atitudinile faţă de unire? Încă din titlu aflăm că ,,românii vor unirea, basarabenii ba”, afirmaţie prea puţin documentată şi inexactă. Dacă românii vor unire aflăm indirect, prin întrebarea ,,Dumneavoastră personal în ce măsură sunteţi de acord cu următoarele afirmaţii?”, respondenţii având posibilitatea de a alege între ,,Unirea ar fi benefică pentru Republica Moldova”, ,,Unirea ar trebui să fie un obiectiv naţional pentru Republica Moldova”, Unirea ar trebui să fie un obiectiv naţional pentru România”, ,,Unirea ar fi benefică pentru România”, ,,Pentru oamenii din cele două ţări ar fi de ajuns ca ambele state să fie membre în Uniunea Europeană, cum sunt Germania şi Austria”, ,,Mai devreme sau mai târziu, Republica Moldova ar trebui să se unească cu România după modelul Germaniei” şi ,,O soluţie pentru unirea României şi a Republicii Moldova ar putea fi federalizarea ţării, cu o autonomie substanţială pentru Republica Moldova” şi prin cea legată de costurile unirii – ,,În opinia dumneavoastră România ar trebui să se unifice cu Republica Moldova…?”, oferind ca variante de răspunsuri: ,,…cu preţul reducerii a 10% din costurile de trai” (o primă afirmaţie care stabileşte raportatea la un efect NEGATIV, aşadar care SPERIE), ,,…cu preţul reducerii a 25% din costurile de trai” (,,încă o măsură de reducere cu 25 % a veniturilor?” ar putea gândi respondentul), ,,…cu preţul reducerii la jumătate a nivelului de trai”, ,,…cu orice preţ”, ,,nu ar trebui să se unifice”, şi nu ştiu/nu răspund.. Repet, o întrebare directă, care să măsoare dorinţa românilor din partea dreaptă a Prutului de a se uni cu ,,locuitorii Republicii Moldova” (expresie utilizată de autori), nu apare în studiu. În calitate de sociolog nu pot înţelege dificultăţile metodologice pe care le-ar fi întâmpinat cei care au proiectat cercetarea de teren, formulând şi o întrebare concretă în acest sens.
Că basarabenii nu vor unire, asta aflăm tot indirect în paginile studiului, care face trimitere, printre alte două sondaje, la cel realizat de CBS-AXA, despre care s-a scris cu hărnicie la momentul publicării rezultatelor lui, fiind contestat de formatori de opinie, analişti politici, persoane publice… Conform sondajului respectiv, 40% din respondenţi au declarat că ar dori ca Republica Moldova să se unească cu Rusia, 5% cu România. De asemenea, 28% ar dori unirea cu Uniunea Europeană, 28% nu-şi doresc ca Moldova să se unească cu altă ţară, 7% doresc unirea cu Ucraina; 4% cu Belarus şi 2% cu Kazakhstan. Un procent din respondenţi precizau că ar dori unirea Republicii Moldova cu Turcia, Georgia, Armenia… Publicaţia ,,Adevărul” a realizat pe baza interpretării unui sondaj controversat şi contestat în Republica Moldova o ştire senzaţională, cu priză…
Iar graficul propus în articolul ,,Adevărului” de astăzi nu corespunde niciunei întrebări formulate în sondajul de opinie comandat de Fundaţia Soros… Poate în viitor, întrebarea ,,România ar trebui să se unifice cu Republica Moldova?” să fie una asumată (pentru că observ fie teroare, fie iritare sau viclenie pe chipurile celor care au auzit de aşa „grozăvie”…) într-un sondaj de opinie ale cărui rezultate să fie disecate şi în ,,Adevărul”… Şi punct ro, şi slash Moldova.
O majoritate covârşitoare a populaţiei din România nu este informată despre realităţile din Republica Moldova. Tot o concluzie a studiului. Să ne informăm, aşadar. Corect.
(Va urma)
Imagine: Bungust.com