Deputatul Grigore Crăciunescu, care face parte din grupul Prietenii Unirii, a susținut o declarație în plenul Camerei Deputaților, la 97 de ani de la unirea Basarabiei cu România.
Declarația completă:
Pe 27 martie 1918, Sfatul Țării, organ al Republicii Democratice Moldovenești, decidea cu majoritate de voturi unirea Basarabiei cu România.
Unirea a durat 22 de ani, până la 28 iunie 1940, când, în baza pactului Ribbentrop-Molotov, guvernul sovietic a cerut României să cedeze Basarabia, care a fost anexată la Uniunea Sovietică.
Mii de romani de pe cele două maluri ale Prutului, dar și din străinătate, au sărbătorit împlinirea a 97 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Bucureștenii au format în Piața Universității o imensă hartă umană a României reunite.
Lansări de lampioane, marșuri, harți ale României Mari reconstituite din oameni, dezbateri, zeci de mii de panglici tricolore distribuite, sunt câteva dintre evenimentele organizate în zeci de localități ale României, printre care Alba Iulia, Bacău, Baia Mare, Bârlad, Botoțani, Cluj-Napoca, Constanța, Galați, Iași, s.a.
În Diaspora au fost organizate actiuni pentru a sărbători unirea Basarabiei cu României. Românii din Paris, Roma, Atena, Barcelona, Madrid, Luxemburg, Dublin, Elvetia, Germania, Suedia și Statele Unite ale Americii au afișat bannere cu mesaje referitoare la adevarul istoric și la necesitatea reintregirii naționale.
Un rol important in realizarea acestor actiuni la avut Platforma Unionistă Acţiunea 2012, organizaţie neguvernamentală care reuneşte iniţiative venite din partea societatii civile.
Platforma Unionistă Acțiunea 2012 susține proiectul reunificării Moldovei cu România şi necesitatea ca Republica Moldova să devină stat al Uniunii Europene. Aceste deziderate împlinite vor oferi posibilitatea ca Moldova de peste Prut să aibă o economie prosperă care să ofere cetățenilor un nivel de trai mai bun.
În 1918 Generaţia unionistă a beneficiat de un context intern şi internaţional favorabil Unirii. Propaganda unionistă din acea perioadă avea rolul de a convinge populaţia de importanța unirii.
Din nefericire, azi, spaţiul mediatic al Republicii Moldova este controlat 80% de către instituţii mediatice în limba rusă, desi populaţia este în marea majoritate formată din români.
În acest context statul român și guvernul ar trebui să susţină integrarea în UE a Republicii Moldova şi să ajute mai mult Republica Moldova în dezvoltarea ei economică și socială.
Mass-media românescă are datoria de a realiza campanii de informare menite să trezească conștiința de neam, necesitatea istorică a unirii celor două țări ca împreună și prin acțiuni comune să finalizăm cat mai repede procesul de reunificare a celor două state, România și Republica Moldova.