Secret sub şapte lacăte, aşa se anunţă raportul privind situaţia din sistemul bancar al Republicii Moldova, grav afectat de schema unor deturnări de fonduri care au dus la dispariţia unui miliard de dolari.
Premierul Republicii Moldova, Chiril Gaburici, a declarat că raportul companiei de investigaţii Kroll, care ar trebui să facă lumină în această gaură neagră financiară, nu va fi dat publicităţii prea curând.
„Va veni momentul când raportul va deveni public. Raportul acesta conține activitatea internă a băncilor şi se va distribui în mod secret miniștrilor, pentru că noi nu putem în acest moment să dezvăluim această informație, deoarece putem încurca procedurile de anchetă”, a afirmat Gaburici la Pro Tv, în cadrul unei emisiuni.
Întrebat cât timp va trece până când raportul Kroll va fi făcut public, premierul Republicii Moldova a răspuns că acest lucru nu se va întâmpla în viitorul apropiat, dar nici nu vor trece „ani” până când va fi oferit opiniei publice.
„Este un raport în baza căruia cei care fac ancheta vor merge pas cu pas, vor urmări companie cu companie și în final vor ajunge la banii noștri și unde au fost ei duși”, a subliniat Chiril Gaburici.
De săptămâni întregi, procurori anticorupție, parlamentari și chiar detectivi financiari americani caută “la firul ierbii” urmele miliardului de dolari în epopeea acestui mega-scandal bancar care a lovit devastator în finanţele şi aşa fragile ale Republicii Moldova.
“<<Dispariție misterioasă>> sau <<furtul secolului>>?”, se întreba, săptămâna trecută, într-un material de presă, AFP, doar una dintre numeroasele instituţii internaţionale de presă care au pus lupa pe acest caz asezonat cu toate ingredientele unui film hollywoodian despre mafie politică est-europeană.
Afacerea a izbucnit când Banca Centrală a Moldovei (BNM) a descoperit că trei instituții financiare de la Chișinău, reprezentând aproximativ o treime din activele bancare ale țării, au acordat împrumuturi în valoare totală de 1 miliard de dolari, sau 15% din Produsul Intern Brut (PIB).
Pentru a evita falimentul, care ar fi provocat panică în întregul sistem bancar al Republicii Moldova, Banca Centrală a plasat sub gestiunea sa directă cele trei bănci implicate în această afacere — Banca de Economii (BEM), Unibank și Banca Socială. Acestea au primit în paralel un credit de urgență de 9,4 miliarde de lei moldovenești (aproximativ 700 milioane de dolari), fonduri ce urmau să fie rambursate la 27 martie. Termenul a trecut, dar suma nu a fost încă rambursată.