Parlamentul de la București analizează un proiect de lege depus de deputatul Eugen Tomac, pentru acordarea unor drepturi, inclusiv pecuniare, foștilor deținuți politici de la Tiraspol.
„România a legiferat deja recunoştinţa faţă de eroii luptei anticomuniste. Ilie Ilaşcu, Andrei Ivanţoc, Tudor Petrov-Popa şi Alexandru Leşco au dus aceeaşi luptă în teminţele de la Tiraspol şi merită să se bucure astăzi de o viaţă mai bună”, a spus deputatul după depunerea proiectului de lege în Parlament.
Proiectul de lege prevede modificarea legii privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri. Tomac vrea să adauge „precum şi celor care s-au sacrificat pentru libertate şi democraţie la Tiraspol în decembrie 1993” în legea existentă.
De asemenea, legea nr. 118/1990, ar urma să fie completată cu mențiunea „a fost membru al grupului deţinuţilor politici care au fost condamnaţi la data de 9 decembrie 1993 de către un tribunal al regimului separatist de la Tiraspol, nerecunoscut pe plan internaţional şi s-au aflat în regim de detenţie între 9 şi 15 ani.”
Un moment de grea cumpănă pentru libertate şi democraţie l-a reprezentat data de 9 decembrie 1993, când un tribunal ilegitim al regimului separatist de la Tiraspol, nerecunoscut pe plan internaţional, a acuzat pe nedrept şi a condamnat fără drept de apel un grup de patrioţi din Republica Moldova – Ilie Ilaşcu, Andrei Ivanţoc, Tudor Petrov-Popa şi Alexandru Leşco, cunoscut sub numele de grupul Ilaşcu, se arată în expunerea de motive.
Ilie Ilaşcu a fost condamnat la moarte, Andrei Ivanţoc şi Tudor Petrov-Popa au primit câte 15 ani de închisoare, iar Alexandru Leşco a primit 12 ani de închisoare. Ulterior, pedeapsa lui Ilie Ilaşcu a fost comutată în închisoare, iar în urma presiunilor comunităţii internaţionale a fost eliberat în anul 2001, după nouă ani de detenţie. În anul 2004, a fost pus în libertate şi Alexandru Leşco la expirarea termenului de detenţie. În acelaşi an, după ce fusese sesizată de Ilie Ilaşcu, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Republica Moldova şi Federaţia Rusă şi a cerut punerea în libertate a ultimilor doi membri ai grupului. Cu toate acestea, Tudor Petrov-Popa şi Andrei Ivanţoc au fost eliberaţi în anul 2007, de asemenea, la expirarea termenului de detenţie.
În perioada de detenţie politică, grupul Ilaşcu a avut de înfruntat condiţiile grele din închisoare – izolarea, tortura şi înfometarea fiind uneltele utilizate pentru distrugerea lor fizică şi psihică.
Încă din acel moment, prin Apelul din 9 decembrie 1993 al Senatului României către Senatul Statelor Unite ale Americii, România se adresa Americii cu rugămintea de a nu se permite din nou instaurarea totalitarismului imperial, arbitrariului, fărădelegii şi terorismului instituţionalizat în Estul Europei.