Președintele Parlamentului de la Chișinău, Andrian Candu, spune că raportul despre furtul de un miliard de dolari din băncile din Republica Moldova, va fi făcut public în zilele următoare.
”Am discutat cu domnul Drăguţanu (Dorin Drăguțanu, guvernatorul BNM – n.r.), astăzi, de câteva ori, ca să găsească posibilitatea ca în regim de urgenţă să fie făcut public raportul. Este un raport de interes naţional, societatea trebuie să vadă în mod transparent ce au făcut investigatorii în prima etapă şi l-am rugat, cât de repede posibil – mâine, cel târziu luni, raportul să fie făcut public”, a declarat Andrian Candu, potrivit Radio Chișinău.
Drăguțanu a fost de acord cu Candu în această privință, dar „rămâne să discute tehnic nişte chestiuni cu Kroll ca să obţină permisiunea şi eu sper foarte mult ca mâine sau cel târziu luni, acest raport va fi făcut public”, spune Candu.
Compania britanică Kroll a câștigat o licitație organizată de Banca Națională a Moldovei pentru o investigație referitoare la dispariția unui miliard de dolari de la trei bănci din Republica Moldova: Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.
Guvernul a decis să nu facă public raportul companiei britanice, deși unii miniștri ai Cabinetului Gaburici au insistat pentru transparentizarea investigației.
După finalizarea raportului, BNM a emis un comunicat de presă referitor la investigație, din care reiese că „ în anii 2012-2014 a existat un efort coordonat și ascuns pentru preluarea controlului asupra celor trei bănci, iar ulterior pentru a masca natura adevărată a tranzacțiilor a fost maximizat volumul de credite acordate. În consecință, a avut loc deteriorarea bruscă a situației financiare a acestor trei bănci, înregistrîndu-se creanțe și credite dubioase în sumă de 13,3 miliarde lei”.
Informațiile publicate de BNM nu sunt noi. În presa din Republica Moldova și în presa internațională au apărut aceste informații cu luni în urmă.
Pentru elucidarea situației din sistemul bancar, Parlamentul de la Chișinu a înființat o comisie de anchetă, al cărui raport a fost inițial ținut secret și discutat de deputați cu ușile închise, însă raportul a ajuns pe surse în presă. Din acest raport reiese că o parte din banii furați au ajuns la patru bănci din Rusia.