Bașcanul de la Comrat, Irina Vlah, l-a informat pe președintele Consiliului European, Donald Tusk, că Găgăuzia nu va accepta integrarea europeană a Republicii Moldova și îndepărtarea de Rusia.
Locuitorii din autonomia găgăuză consideră că Republica Moldova ar trebui să stabilească relațiile sale cu Rusia la nivel de parteneriat strategic, a precizat Irina Vlah în cadrul ședinței Comisiei Politică Externă și Integrare Europeană, la care a fost prezent și oficialul european. Pe de altă parte, guvernatorul Găgăuziei a admis că regiunea trebuie să mențină relații bune și cu partenerii săi europeni, notează Gagauzinfo.md.
Vlah a subliniat faptul că găgăuzii sunt foarte bine informați cu privire la situația din zonă, sunt foarte mobili și se adaptează ușor la schimbări; datorită deținerii și a altei cetățenii – a Bulgariei sau României – mulți dintre ei circulă liber în țările UE, se odihnesc, învață, se tratează și fac afaceri.
Bașcanul a evidențiat faptul că în regiune se realizează mai multe proiecte europene, se fac stagii de către voluntari din Vest, iar Universitatea din Comrat își extinde relațiile cu țările europene în cadrul programelor academice și educaționale. ,,În Găgăuzia este o viziune obiectivă despre Uniunea Europeană și nu este obligatoriu anti-europeană. Dar marea majoritate a lucuitorilor din Găgauzia categoric nu acceptă integrarea europeană ca proiect politic pentru Republica Moldova”, a spus Irina Vlah. Aceasta a amintit că la referendumul consultativ din 2 februarie 2014, 98% dintre alegători au votat pentru vectorul estic al politicii Chișinăului, iar poziția locuitorilor Găgăuziei coincide cu poziția unei părți semnificative a întregii societăți din Republica Moldova.
Vorbind despre riscurile care le aduce integrarea europeană pentru autonomia găgăuză, bașcanul a numit ,,îndepărtarea de Federația Rusă – ruperea legăturilor noastre tradiționale economice, politice și culturale.” ,,Autonomia găgăuză a plătit un preț scump pentru această politică nesăbuită. Pierzînd accesul pe piața rusă, agricultura noastră, industria vinului, industria de procesare abia de supraviețuiesc. Perspectivele de despăgubire a pierderile cauzate prin intrarea pe piața europeană – sunt iluzorii. Problema desigur nu e doar în economie. Poporul rus este aproape de noi prin limba vorbită, prin cultura spirituală și mentalitate, prin credința comună”, a mai menționat Irina Vlah.
În același timp, autoritățile autonomiei ,,vor continua să intensifice cooperarea cu UE în diverse domenii, cu condiția ca partea europeană să manifeste un interes corespunzător„, ne informează portalul de știri Gagauzinfo.md.
,,Suntem recunoscători domnului președinte al Consiliului European pentru orice asistență în procesul de aducere armonizare a legislației Republicii Moldova în deplină conformitate cu legea privind statutul juridic special al Găgăuziei„, a concluzionat Irina Vlah.
Donald Tusk se află într-o vizită de două zile la Chişinău în contextul apropierii Summitului Parteneriatului Estic de la Riga, care se va desfăşura în perioada 21-22 mai. Ultima dată, înaltul demnitar european a vizitat Republica Moldova la începutul anului 2014, atunci când deţinea funcţia de premier al Poloniei.