Oficiul Băncii Mondiale (BM) a prezentat marţi, în cadrul unei mese rotunde, recomandările ce se conţin în Memorandumul Economic de Ţară, care va fi examinat de consiliul director al BM la 9 iunie. R. Moldova are nevoie de o nouă strategie economică pentru a opri ciclul de creştere bazată pe consum şi fără locuri de muncă, consideră experţii Băncii Mondiale, transmite Agenţia Informaţională de Stat MOLDPRES.
Dino Merotto, economist de ţară pentru Moldova, care a prezentat raportul, a constatat că în anii 2000-2008 forţa de muncă s-a redus cu 22% sau 330 mii de persoane, iar în următorii zece ani există riscul ca aceasta să se ,mai reducă cu 11%. „Remitenţele au finanţat consumul şi construcţia locuinţelor, ele însă nu vor continua să crească la aceeaşi rată, 40% de muncitori deja au plecat peste hotare astfel că potenţialul pentru migranţi este redus,de aceea Moldova are nevoie de un al doilea „generator” al creşterii din exporturi şi o productivitate mai înaltă”, a menţionat expertul.
Odată ce forţa de muncă se reduce concomitent cu îmbătrînirea populaţiei, creşterea exporturilor va trebui să fie însoţită de investiţii noi şi creştere a productivităţii, estimează experţii BM.
Ei declară că una din priorităţile în materie de politici pentru creştere economică ar fi ridicarea competitivităţii şi productivităţii „prin reformarea climatului investiţional şi a serviciilor publice (energie, transport, telecomunicaţii). Competitivitatea exporturilor, în opinia lor, ar putea fi atinsă prin „liberalizarea transporturilor, reglementarea mai bună, standarde tehnice îmbunătăţite, logistică şi facilitare ameliorate ale exporturilor. Experţii Băncii Mondiale recomandă să fie liberalizate rutele de transport pentru operatori şi facilitată intrarea acestora pe piaţă, precum şi îmbunătăţită reglementarea şi transparenţa în managementul acestui sector (inclusiv tarifele). De asemenea, să fie eliminate toate standardele tehnice vechi şi „adoptate imediat standardele UE”, să fie redusă povara inspecţiilor.
Memorandumul Economic de ţară ce va fi examinat de consiliul director al BM la 9 iunie, prevede o finanţare anuală pentru Moldova de 50 milioane de dolari pentru susţinerea agendei de reformă a Guvernului, notează MOLDPRES.
Sursa: MOLDPRES