Organismul legislativ al separatiștilor de la Tiraspol a respins un proiect de lege prin care companiile falimentare din regiunea transnistreană pot avea management străin, spre dezamăgirea liderului Evgheni Șevciuk.
Proiectul de lege respins săptămâna trecută trebuia să salveze regiunea transnistreană din criza economică în care se află. În document era prevăzută amnistia fiscală și posibilitatea managementului extern pentru companiile care și-au încetat activitatea pentru cel puțin o lună, nu au plătit salariile mai bine de trei luni și au redus cu minim 20% a personalul, scrie Novosti PMR.
Șevciuk a comentat „eșecul legiuitorilor de a adopta măsurile anti-criză”, lucru care înseamnă o limitare a instrumentelor guvernului de a gestiona criza.
Evgheni Șevciuk spunea cu câteva zile în urmă că va rezolva criza până la sfârșitului anului 2016, după care va înlocui rubla transnistreană cu rubla rusească.
Regiunea transnistreană a intrat în criză cu aproape un an în urmă, dând vina în mare parte pe o blocadă comercială instituită de Chișinău și Kiev. În realitate, după declanșarea crizei din Ucraina, SUA și Uniunea Europeană au impus o serie de sancțiuni Rusiei.
Economia Rusie a avut de suferit în urma acestor sancțiuni, la care s-a adăugat scăderea prețului petrolului. Toate statele care depind de Federația Rusă au înregistrat declin economic, iar regiunea transnistreană, dependentă în foarte mare măsură de ajutoarele trimise de Moscova, s-a trezit izolată și singură.