Deputații ucraineni au depus în Rada Supremă pe 27 aprilie un proiect de lege pentru denunțarea acordului cu Rusia privind tranzitul prin teritoriul ucrainean a militarilor ruși spre regiunea transnistreană.
Potrivit așa-zisului ”ministru de externe”de la Tiraspol, Nina Ștanski, astfel de acțiuni din partea Kievului pot pune sub semnul întrebării rolul Ucrainei în rezolvarea conflictului transnistrean.
,,Noi credem că atunci când vine vorba de renunțarea la îndeplinirea obligațiunilor intenaționale, inclusiv prin denunțarea oficială a tratatelor internaționale, autorii unor astfel de inițiative sunt conștienți de faptul că responsabilitatea lor pentru consecințele unor astfel de decizii poate crește semnificativ. Mai ales atunci când vine vorba de mecanisme de garanție pentru rezolvarea conflictului, în care Ucraina este un stat-garant și mediator, precum și participant a operațiunii de pacificare prin observatorii militari. În acest context, este important să se înțeleagă că operațiunea de menținere a păcii de pe Nistru – este, probabil, singura garanție a păcii și stabilității în toată regiunea de conflict. Orice acțiuni care vizează subminarea eficienței formatului de menținere a păcii sunt inacceptabile. Și, în afară de faptul că ele pot pune sub semnul întrebării rolul țării în soluționarea conflictului, apare întrebarea cine va avea de câștigat în urma creșterii tensiunilor la granița cu Ucraina, care se pare că sunt astăzi oprite de eforturile multilaterale ale pacificatorilor și diplomaților„, a menționat Nina Ștanski într-un interviu pentru agenția de știri Novostipmr.
Acordul dat a fost semnat de către partea rusă și ucraineană la 25 noiembrie 1995, în Soci. Adoptarea de către Rada Supremă a Ucrainei a proiectului de lege de mai sus va constitui o renunțare a Ucrainei la Acordul semnat cu Federația Rusă, potrivit căruia teritoriul ucrainean putea fi tranzitat de unitățile militare ruse. În esență, acordul nu funcționa din luna martie 2014, când Ucraina a impus restricții privind trecerea mărfurilor de tranzit prin frontiera transnistrean-ucraineană, de frontieră a mărfurilor, inclusiv a alocațiilor de îmbrăcăminte destinate pacificatorilor ruși. Din acel moment, Ucraina a început să împiedice libera circulație a trupelor rusești spre regiunea separatistă a Republicii Moldova, precum și a cetățenilor cu pașapoarte rusești.
Prezentat de deputații din Rada Supremă ca proiect de lege „Cu privire la denunțarea Acordului dintre Guvernul Ucrainei și Guvernul Federației Ruse privind tranzitul prin teritoriul ucrainean a unităților militare ale Federației Ruse, aflate temporar pe teritoriul Republicii Moldova”, acesta reprezintă o încercare de înregistrare juridică a deciziei anterioare.