Cum ar putea Vladimir Putin să capitalizeze confuzia din Ucraina și din NATO? Liderul de la Kremlin ar putea submina Alianța Nord-Atlantică prin următoarea mașinațiune secesionistă: momirea statelor membre, pentru o eventuală cooperare, cu daruri teritoriale rupte din corpul național al Ucrainei. Ipoteza îi aparține analistului Patrick Cloutier, autorul cărții „Three Kings: Axis Royal Armies on the Russian Front 1941”.
“Împărțirea Ucrainei pentru realizarea obiectivelor diplomatice și teritoriale ar avea un precedent în secolul XVIII, în fărâmițarea Poloniei în partiții. Până la 1770, națiunea devenise slabă și divizată. Vecinii ei nu și-au dorit un stat de frontieră infirm pe care rivalii l-ar putea exploata. De aceea, în 1772, 1793 și 1795, Regatul Poloniei a fost împărțit între Austria, Rusia și Prusia, până când a dispărut. Pe lângă creșterea teritoriului statelor beneficiare, a creat, de asemenea, și o scurtă perioadă de stabilitate regională. O astfel de partajare a Ucrainei ar putea aduce rezultate similare”, notează Cloutier într-o analiză publicată în Providence Journal.
Ucraina se învecinează cu Polonia, Slovacia, Ungaria, România, Rusia și Belarus. „Cu excepția, poate, a Belarusului, toate dintre aceste țări au legături istorice și etnice în părți ale Ucrainei. Putin ar putea oferi fiecăreia dintre ele porțiuni de teritoriu ucrainean, în schimbul recunoașterii obiectivelor rusești, dintre care unele au fost deja realizate”, mai scrie Patrick Cloutier.
Cloutier notează că Poloniei i-ar putea fi oferită „fâșia” Lvov-ului; Slovaciei – orașul Ujgorod; Ungariei – teritoriul Transcarpatiei. „României i-ar putea fi oferite Bucovina și partea Ucrainei care se află între Prut și Nistru. În plus, Rusia ar putea ratifica interesele românești din Republica Moldova, de asemenea, în schimbul cedării intereselor Bucureștiului din Transnistria către Moscova”, mai explică Cloutier în analiza sa.