Starea de spirit din toată Republica Moldova este mult mai proastă decât se vede la televizor pentru că ceea ce a însemnat ziua de 3 mai a fost un semnal pentru un șir de reacții care cu siguranță că nu se vor sfârși pe 3 mai, a declarat de la Chișinău geopoliticianul Dan Dungaciu pentru Digi24.
Nu se va mai putea face politică în Republica Moldova ca înainte, dacă nu vor cădea capete dintre cele mai importante și asta este miza pe care trebuie să o urmărim la Chișinău, mai spune expertul. Marea dilemă a clasei guvernamentale de la Chișinău este că trebuie să meargă fie ea până în pânzele albe, pentru că dacă nu, populația va merge până în pânzele albe. Nivelul de revoltă și de îndârjire este, în opinia lui Dan Dungaciu, aproape unic la Chișinău. „Rareori am văzut o mulțime atât de determinată.”
„Erau acolo oameni maturi, nu oameni tineri care au trecut prin piață ca să facă o manifestație. Deci, oameni maturi cărora, într-un fel, le-a ajuns cuțitul la os, care au simțit și trădarea, și furtul pe propria piele”, a povestit Dan Dungaciu. „Altminteri spus, suntem la începutul unui șir de reacții în societatea Republicii Moldova.”
Populația vrea să se întâmple ce se întâmplă și la București, nu degeaba au făcut campania „DNA, treceți Prutul!”, este de părere politologul. În opinia sa, „softpower-ul de la București este cea mai eficientă marfă de export pentru România în acest moment”.
Numele premierului nici măcar nu a fost pomenit la proteste, pentru că toată lumea este convinsă la Chișinău că nu numele premierului și nici persoana sa nu contează în această ecuație. Lumea nu a ieșit în stradă din cauza salariilor, pensiilor mici. E complet fals acest tablou, spune Dan Dungacu. Nu contează premierul. Nici dacă ar pleca mâine premierul, tot guvernul, lumea nu ar fi satisfăcută. Populația vrea ca cei implicați politic să plătească și dacă nu se va întâmpla asta, populația va merge până în pânzele albe, a declarat Dan Dungaciu.
Problema Chinșinăului este că elita politică guvernamentală nu a făcut tot ce depinde de ea. „E o mare eroare strategică, după părerea mea, ca Uniunea Europeană să gireze în continuare, la Chișinău, atunci când reprezentanții Bruxelles-ului vin aici, să gireze într-un fel sau altul elita politică de la Chișinău, care s-a decredibilizat complet în ochii populației. O asemenea strategie ar trebui evitată inclusiv de către oficialii de la București, pentru că nu face decât să decredibilizeze instituțiile europene”, spune Dan Dungaciu.
Când populația vede ce se întâmplă cu clasa politică și vede ce face clasa politică, mesajele pozitive apropo de clasa politică de la Chișinău – care vin pe relații personale, pe relații de familii politice – fac rău Uniunii Europene. Un înalt reprezentant al Uniunii Europene îl lăuda pe premierul Gaburici ca fiind foarte determinat pentru reforme, iar la câteva zile după aceea i s-a deschis un dosar penal apropo de diplomele academice ale acestui premier, a exemplificat Dan Dungaciu. Sigur că e dezamăgitor pentru populație să vadă că înalți oficiali europeni nu percep corect realitățile de la Chișinău.
Din păcate, șansele pentru apropierea credibilă a Republicii Moldova de Uniunea Europeană sunt extrem de reduse, populația a înțeles asta și nu vrea ca Republica Moldova să se transforme în Ucraina, încercând, pe ultima sută de metri, să salveze ce mai poate salva, a explicat Dan Dungaciu, directorul Institutului pentru Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române.