Cele trei bănci devalizate trebuie lichidate, spune președintele Parlamentului de la Chișinău, Andrian Candu.
„Nu cred în prosperitatea bancară condusă de către stat. Statul este un manager foarte prost, un administrator prost. Implicarea anumitor funcţionari de stat în managementul băncii provoacă conflicte de interese”, a declarat Candu în emisiunea Replica de la postul Prime TV.
Președintele Parlamentului a admis că este treaba Guvernului să ia o decizie referitor la lichidarea sau capitalizarea Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank.
La jumătatea lunii mai, premierul Chiril Gaburici declara că își dorește ca BEM, Unibank și Banca Socială să fie lichidate, întrucât o capitalizare a acestora ar costa statul prea mult.
„Noi nu vrem să cheltuim mai mult decât s-a cheltuit până acum. Poziția mea e că aceste bănci trebuie lichidate”, a subliniat Gaburici.
Dorin Drăguțanu, președintele Băncii Naționale, a declarat că pentru recapitalizarea Băncii de Economii este necesară suma de 13,5 milioane de lei moldovenești. Banca de Economii ar putea fi salvată de la faliment prin prin alocări financiare din bugetul de stat şi din partea celorlalţi acţionari. În schimb, Banca Socială şi Unibank riscă să fie lichidate.
Totuși, „o decizie finală privind cele trei bănci devalizate urmează să fie luată în noiembrie-decembrie în condiţiile în care atunci expiră moratoriul instituit asupra instituţiilor financiare”, a mai spus Drăguţanu.
Până în prezent, BNM a acordat sub garanția Guvernului credite de peste 15 miliarde de lei celor trei bănci. Creditele ar urma să se transforme în datorie de stat.