Mega-scandalul devalizărilor cu chiot din cazul BEM-Banca Socială-Unibank a ajuns şi în atenţia Washington Times. Într-o analiză pentru publicaţia americană, analistul Peter Hannaford, un fost apropiat al administraţiei Ronald Reagan, iar în prezent membru al grupului de politică externă Committee of the Present Danger din Statele Unite, încearcă să ofere o serie de ipoteze privind natura beneficiarilor şi ruta dispariţiei misterioase a banilor.
Prima întrebare pe care şi-o pune analistul american este: „Este posibil ca oficiali ai băncii centrale din Moldova să fie implicaţi?”, amintind că cele trei bănci implicate – BEM, Banca Socială şi Unibank – au fost preluată de Banca Naţională a Republicii Moldova pentru a fi ţinute pe linie de plutire.
De asemenea, autorul se întreabă dacă furtul banilor nu a fost unul sistematic, care să se fi derulat cu mult înainte de explodarea cazului în spaţiul public. În acest sens, Hannaford invocă ideea unor conspiratori însărcinaţi cu muşamalizarea în timp real a devalizărilor care au dus la dispariţia a aproximativ 15% din Produsul Intern Brut al Republicii Moldova.
„Un zvon des invocat este acela că o parte din bani ar fi fost transferată în băncile ruseşti. Aceasta şi multe alte întrebări rămân fără răspuns. În februarie, hackerii ruşi au furat bani di băncile câtorva state. A fost aceasta o repetiţie pentru un atac la scară largă asupra băncilor din Moldova?”, scrie Hannaford.
Un lucru este sigur, atrage atenţia analistul american – în timp ce furtul din cele trei bănci ar putea fi o conspiraţie din interior pentru clicile oligarhice interne şi a aliaţilor de la Kremlin, instabiliatea produsă de aceste devalizări masive nu face altceva decât să întărească „mâna Moscovei” în Republica Moldova.
„În vară vor avea loc alegeri municipale şi Rusia se pregăteşte pentru a aduce victoria candidaţilor susţinuţi de ea. Dacă vor reuşi, să ne aşteptăm atunci la o <<federalizare>> a Moldovei după modelul încercărilor din Ucraina. <<Federalizarea>> i-ar oferi Kremlinului o mână instituţională în afacerile din zonele rusofone”, conchide Peter Hannaford.