Liderul socialiștilor, Igor Dodon, și fostul premier comunist, Zinaida Greceanîi, sunt acuzați de implicare în devalizarea sistemului bancar de către consilierul municipal comunist, Victor Gurău, care spune că are și dovezi pentru probarea vinovăției.
„Doamna Greceanîi în postura ei viceprim-ministru și ministru al Finanțelor alocă bani pentru soțiorul ei drag, în 2008, la fabrica de vin din Cojușna. Circa 1,63 milioane de euro pe un gaj de nimic. Ca prin minune, în același an, firma Alsvit SRL, al cărei fondator era o companie din offshore, co-proprietar – Alexei Greceanîi, răscumpără gajul de la BEM și primește încă un credit de 40 de milioane”, spune Gurău, citat de Deschide.md.
Nu în ultimul rând, Gurău vorbește și despre implicarea lui Igor Dodon și a Zinaidei Greceanîi în procesul de devalizare a celor trei bănci falimentate: BEM, Banca Socială și Unibank, fapt constatat și de experții străini, în raportul Kroll.
Victor Gurău spune că trei deputați ai fracțiunii PSRM, au depus acte false la consiliul local Stăuceni, primind în rezultat câte patru ari de pământ fiecare. Potrivit lui Gurău, aceste terenuri sunt trecute în declarațiile de avere ale deputaților respectivi.
Un alt caz se referă Ion Cebanu care, deși declară nu deține niciun spațiu locativ, de facto locuiește într-un apartament de 230 metri părtrați, construit și înregistrat pe un teren public, pe strada Nicolae Costin 38/2. Totodată, în 2012, acesta se mai pricopsește cu un teren de 6 ari în municipiul Chișinău, a declarat consilierul.
Gurău a mai declarat că, în 2003, înainte de a-și depune mandatul de primar, Serafim Urechean a semnat sute de decizii privind alocările de terenuri. Unul dintre ele este lotul nr. 7 de pe strada Bucovinei, al cărui proprietar este Alexei Greceanîi, soțul Zinaidei Greceanîi. Decizia presupune modificarea ilegală a hotarului terenului în cauză. Pe acest teren este construită și casa de milioane a deputatei socialiste, candidată la Primăria Chișinău.