Următorul punct fierbinte în relaţia Rusia-Ucraina? Regiunea transnistreană, atrage atenţia jurnalistul Neil Buckley, editor pentru Europa de Est al Financial Times, într-un articol publicat astăzi pe blogurile FT . “Atenţie la Transnistria”, spune Buckley.
Jurnalistul face referire la indiciile venite prin mass-media de la o publicaţie aservită Kremlinului, Izvestia. Buckley aduce în discuţie un editorial al publicaţiei, în care autorul articolului atrage atenţia că Rusia se va confrunta “în mod serios” cu o posibilă repetare a anului 2008, când a intrat în război cu Georgia, Georgia fiind de această dată regiunea transnistreană. De asemenea, Neil Buckley pune în această ecuaţie analitică şi o postare pe Twitter a cunoscutului analist de politică externă al Rusiei Dmitri Trenin. Analistul rus vorbeşte despre faptul că la Moscova “creşte îngrijorarea că Ucraina şi Moldova vor încerca să pună o presiune puternică pe Transnistria” şi că acest fapt va duce la declanşarea unui conflict cu Rusia. Scânteia care va aprinde fitilul conflictului? Ultima mutare a Parlamentului ucrainean, care, pe 21 mai, a luat decizia de a suspenda cooperarea militară cu Rusia, după ce a anulat prin vot un acord din 1995 prin care soldaţii ruşi aveau drepturi de tranzitare a Ucrainei pentru a ajunge în regiunea transnistreană. Această decizie nu-i lasă Rusiei la dispoziţie decât alternativa de alimentare pe cale aeriană a bazei militare din zona separatistă a Republicii Moldova, prin aeroportul de la Chişinău.
Recent, directorul Serviciului naţional ucrainean de grăniceri, Viktor Nazarenko, a declarat că Linia de frontieră cu regiunea transnistreană reprezintă pentru Ucraina o continuă ameninţare militară. „Situaţia pe segmentul de graniţă moldo-ucrainean este complicată, mai ales pe partea ei centrală – aşa-numitul sector transnistrean. Este vorba atât despre ameninţări militare, cât şi tehnologice”, a explicat Nazarenko, adăugând că acest sector ridică probleme stringente legate de securitatea frontierelor, informează agenţia Interfax.
Pe 27 aprilie, Rada Supermă a Ucrainei a depus un proiect de lege pentru denunţarea acordului de cooperare militară şi tehnologică cu Rusia privind tranzitul pe teritoriul ucrainean a militarilor ruşi spre regiunea transnistreană. Este vorba despre un acord semnat între cele două state pe 25 noiembrie 1995, la Soci. Potrivit documentului semnat în urmă cu două decenii, teritoriul ucrainean putea fi tranzitat de unitățile militare ruse. În esență, acordul nu mai funcționa efectiv încă din luna martie 2014, când Ucraina a impus restricții privind trecerea mărfurilor de tranzit prin frontiera transnistreano-ucraineană, inclusiv a alocațiilor de îmbrăcăminte destinate “pacificatorilor” ruși. Din acel moment, Ucraina a început să blocheze libera circulație a trupelor ruse spre regiunea separatistă a Republicii Moldova, precum și a cetățenilor cu pașapoarte rusești.
Proaspăt numit în funcţia de guvernator al regiunii Odesa, fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili a organizat o întrevedere cu jurnaliştii georgieni, pe teritoriu ucrainean, în noul său sediu din clădirea administraţiei regionale.
„Uniunea Sovietică pute!”, le-a spus Saakașvili jurnaliștilor prezenți în sala de ședință, potrivit Timpul.md, care citează kommersant.ru.
Prima sa acţiune în funcţia de guvernator: fostul preşedinte al Georgiei a dat ordin subordonaţilor săi să fie luate urgent măsuri drastice în privinţa contrabandei trepidante care provine din regiunea transnistreană.