Cota de stat mafiotic a Republicii Moldova creşte de la săptămână la săptămână în presa internaţională, mai ales după cazul devalizărilor din sistemul bancar. New York Times a alocat din nou un spaţiu editorial generos corupţiei trepidante de peste Prut.
Jurnaliştii americani cataloghează jaful din „triumviratul” BEM-Banca Socială-Unibank drept unul dintre cele mai mari furturi bancare din lume raportate la o structură de economie minoră, cum este cea Republicii Moldova, unde o asemenea speţă de crimă organizată poate avea efecte secundare devastatoare pe termen scurt, mediu şi lung asupra traiului populaţiei.
„Pierderile suferite au expus corupţia adânc înrădăcinată şi puterea din umbră a afacerilor de feudă conduse de oligarhi, care au împiedicat eforturile americane şi europene de a elibera fostele state sovietice din orbita Moscovei”, notează New York Times.
Publicaţia aduce în discuţie şi un episod al acestui caz care ţine de un veritabil scenariu al filmelor hollywoodiene cu gangsteri sicilieni. Este vorba despre o scenă de pe 27 noiembrie 2014, cu doar câteva zile înainte ca Banca Naţională a Republicii Moldova să plaseze Banca de Economii, una dintre găurile negre principale ale acestui epocal atac tip raider, sub administraţie specială. În Raportul Kroll, detectivii financiari americani care au investigat furtul se duc pe firul maşinii incendiate care transporta documente de la BEM. Rămăşiţele caroseriei carbonizate, un automobil al companiei Klassica Force SRL folosit pentru transportul documentelor de la Banca de Economii, au stabilit detectivii americani, sunt legate de numele lui Ilan Shor, unul dintre principalii beneficiari ai amplei operaţiuni de delapidare menţionaţi în Raportul Kroll. Recapitulăm incidentul finalizat în flăcări: maşina companiei Klassica Force SRL fusese furată şi găsită apoi arsă; maşina transporta 12 pungi cu documente de la BEM, luate pentru arhivare la ordinul preşedintelui de atunci al instituţiei bancare, Viorel Birca; pentru că arhivarea ar fi trebuit să aibă loc a doua zi, maşina urma să fie dusă peste noapte într-un garaj securizat, numai că, dimineaţa, pe 27 noiembrie, Klassica Force SRL avea să anunţe furtul maşinii şi tot ce a urmat după aceea. Compania Klassica Force SRL ar aparţine lui Ilan Shor, iar Birca, şeful BEM, aflăm tot din Raport, nu a lămurit motivele pentru care a apelat la compania lui Shor, din moment ce banca deţinea suficiente mijloace pentru a transporta sacii cu documente.
Din Raportul reiese că din 2012 până în 31 octombrie 2014 firmele din Shor Group au crescut de la 1,1 miliarde la 8 miliarde de lei moldovenești, în urma unei serii de tranzacții complexe. Fonduri din credite au fost pasate între bănci prin folosirea unor entități străine, prin intermediul unor conturi bancare letone. Structura tranzacțiilor și schema integrală a fost concepută în încercarea de a masca intenționat natura reală a creditelor. Între 1 și 24 noiembrie Shor Group a crescut cu încă 5 miliarde de lei moldovenești în urma luării unor credite de la Banca de Economii, prin patru firme din grup: Provolirom, Dracard, Caritas Group și Voximar. Deși motivele din spatele acestei acțiuni concentrate nu este clar, este evident că a existat un efort mare de a extrage capital din cele trei bănci. Acest lucru a fost posibil în urma injecției de capital de la patru bănci locale în valoare de 2,3 miliarde de lei moldovenești și a depozitelor interbancare de la Banca Socială și Unibank. Din suma totală a creditelor, în valaore de 13,1 miliarde de lei moldovenești, 6,5 miliarde au fost folosite pentru achitarea unor credite ale altor firme din cadrul Shor Group, făcute la cele trei bănci. Nu este cunoscut cum au fost folosiți restul banilor, adică 6,6 miliarde. A existat la sfârșitul lunii noiembrie, aparent, o decizie de a transfera activitatea de la Banca de Economii la Banca Socială. Între 25 și 26 noiembrie firmele din Shor Group Danmira, Davema, Caritas Group, Contrade și Voximar au luat credite de la Banca Socială în valoare de 13,7 miliarde de lei moldovenești. Aceste fonduri au fost transferate în conturi bancare letone, în numele unor entități din Marea Britanie și Hong Kong. În această perioadă creditele de la Banca de Economii ale firmelor Provolirom, Dracard, Caritas Group și Voximar au fost restituite. În februarie-martie 2015, Ilan Shor a fost audiat de Centrul Național Anticorupție (CNA) în cazul Banca de Economii și Banca Socială. El era bănuit că a semnat un contract prin care suma de 10 miliarde de lei moldovenești a fost transferată de la Banca de Economii către Banca Socială, iar de acolo banii au fost îndreptați spre zonele offshore, unde li s-a pierdut urma. Pe 17 martie 2015 el a fost audiat timp de 8 ore de către ofițerii anticorupție, iar procurorii i-au aplicat sechestru pe bunurile personale. După audiere, Shor declara că a oferit toate informațiile care i-au fost solicitate. „Voi colabora în continuare cu instituțiile statului pentru a oferi infomația necesară. Pentru mine este importat ca cele două bănci să fie salvate”, a declarat Shor.
De la timpul apariţiei publice a Raportului Kroll şi până în prezent, Ilan Shor a ajuns în arest la domiciliul, apoi a ieşit din arestul la domiciliu şi, cum îi stă bine unui oligarh cinic, omul de afaceri a luat hotărârea de a-şi condimenta „exotic” statului său penal, candidând la funcţia de primar al oraşului Orhei.