Rusia refuză să plătească despăgubirea morală de peste un milion de euro, impusă de CEDO în cazul școlilor cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană.
Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a emis săptămâna trecută o decizie în cadrul procedurii de monitorizare a hotărârii Catan si alții contra Republicii Moldova și Rusiei. Potrivit constatărilor Consiliului de Miniștri, Rusia nu a prezentat nici un plan de acțiuni în vederea executării deciziei în cazul școlilor cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană, ignorând în totalitate obligațiile de plată dictate, informează Promo-LEX.
Pe 25 septembrie 2014, aceiași instituție a stabilit termenul de 1 noiembrie 2014 ca dată limită la care Guvernul Rus să prezinte toate informațiile privind acțiunile de executare a deciziei Curții de la Strasbourg.
Rusia rămâne în continuare responsabilă de asigurarea funcționării școlilor cu predare în grafia latină din stânga Nistrului, iar până pe 28 august 2015 trebuie să prezinte dovezi ale achitării despăgubirilor. Suma totală a despăgubirilor cu titlu de prejudicii morale este de 1 milion şi douăzeci de mii Euro şi 50 mii Euro cu titlu de costuri de reprezentare.
Comitetul de Miniștri a solicitat secretariatului să pregătească un text de rezoluție interimară pe marginea acestui caz, dacă aceste condiții nu vor fi îndeplinite.
Circa 200 de elevi şi părinţii acestora din şcolile cu predare în limbă română din regiunea transnistreană aşteaptă de doi ani despăgubiri morale din partea Rusiei.
În regiunea transnistreană funcționează opt instituții românești de învățământ: Liceul ,,Lucian Blaga” din Tiraspol, Liceul ,,Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Grigoriopol, Liceul ,,Evrika” din Râbniţa, Liceul ,,Alexandru cel Bun” din Tighina”, Liceul ,,Mihai Eminescu” din Dubăsari, Gimnaziul din satul Roghi, Gimnaziul din Corjova şi Şcoala-internat din Tighina.