Ambasadorul Republicii Moldova la NATO, Mihai Gribincea, consideră că voința politică de la Chișinău și seriozitatea dau tonusul relației dintre Republica Moldova și Alianța Nord-Atlantică.
,,Pachetul de asistenţă <<Sporirea capacităţilor de apărare>> ar putea fi cel mai important document din relația Moldova-NATO semnat până acum. Dar succesul lui depinde de voința politică de la Chișinău. Pentru că urmează să fie adoptată strategia de securitate națională, strategia militară… (…) În funcţie de voința politică și seriozitatea cu care va fi abordat acest document la Chișinău, vom putea vorbi de importanța acestui document”, a declarat Gribincea în cadrul unui interviu acordat postului Europa Liberă.
Întrebat dacă apropierea Republicii Moldova de NATO nu ar putea genera reacții agresive din partea Rusiei, ambasadorul Gribincea a spus că nu că interesul Republicii Moldova ar trebui să primeze. ,,„Nu cred că trebuie să ne intereseze reacția Rusiei, din simplul considerent că Rusia își urmărește interesele sale naționale, iar noi trebuie să ne urmărim interesele noastre naționale. (…) Interesul nostru este să ne reformăm sectorul de securitate, să avem o armată care ar face față unor eventuale pericole, unor eventuale amenințări. Cred că una din marele probleme în implementarea acestui pachet va fi tocmai identificarea acestor amenințări la adresa securității Moldovei, pentru că la Chișinău, din anumite considerente poate politice, ori din alte considerente, se evită a se spune care sunt potențialele amenințări la adresa securității Republicii Moldova. Atâta timp cât ai o armată constituită ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, să nu o consideri o potențială amenințare cred că este nefiresc. Atâta timp cât ai o armată ilegală pe teritoriul Republicii Moldova sau trupe cu statut ilegal, să nu le consideri potențial agresor iarăși este nefiresc”, a punctat acesta.
La finalul lunii iunie, miniștrii Apărării ai statelor membre NATO au adoptat un plan de asistență destinat Republicii Moldova.