Misiunea anticorupţie a fostului preşedinte georgia Mihail Saakaşvili, în calitate de guvernator al regiunii Odesa, ar putea primi finanţarea Guvernului Statelor Unite, iar poliţişti din California sunt pregătiţi să antreneze noua forţă de poliţie din Ucraina.
Anunţul a fost făcut de către Mihail Saakaşvili, informează Jurnal.md.
„Am convenit că poliţişti din California vor antrena noua noastră forţă de miliţie. De asemenea, în cadrul campaniei noastre curente anticorupţie, administraţia SUA a acceptat să ofere fonduri pentru reformele şi pentru proiectele administraţiei”, a scris fostul preşedinte georgian pe pagina sa de Facebook după întâlnirea cu ambasadorul Statelor Unite în Ucraina, Geoffrey R. Pyatt.
Poliţia ucraineană va intra într-un amplu proces de modernizare, în cadrul unui pachet de reforme al autorităţilor de la Kiev. Conform sursei citate, primele unităţi ale poliţiei de patrulare au apărut la Kiev, iar unităţi similare vor exista şi în Dnepropetrovsk, Harkov, Odesa şi alte oraşe mari. Autorităţile centrale spun că actuala reformă va oferi Ucrainei o forţă de poliţie bine plătită, la standarde europene.
Odesa rămâne una dintre principalele redute ale Kievului în lupta cu separatiştii pro-ruşi, însă celebra regiunea ucraineană este „roasă până la os” de corupţie.
Recent, cu binecunoscutul său talent de a produce tilturi de prima pagină în ziare, Saakaşvili declara că, din informațiile pe care le deține, ar fi avut loc o ,,convenție subpământeană” organizată de,,lorzii” crimei organizate de pe teritoriile separatiste teleghidate de Rusia, cum ar fi Abhazia sau regiunea transnistreană, iar subiectul de discuție ar fi fost persoana lui. ,,Toți reprezintă Moscova și astfel de oameni mă vânează pe mine”, explica guvernatorul Odesei.
Numirea lui Mihail Saakașvili în funcţia de guvernator al Odesei pare a fi un raționament defensiv pe linia unei logici militare clare, Saakaşvili fiind numit aproape ca “general” şi nu ca guvernator în schema administrativă a autorităţilor centrale, ţinând cont de faptul că fostul lider de la Tbilisi, cândva clamat în mass-media occidentală, în special în vremea administraţiei lui George W. Bush la Casa Albă, drept un “Kennedy al Caucazului”, are experienţa unui conflict armat de cinci zile cu Rusia în august 2008.