Încercările de a atribui Rusiei anumite planuri agresive din cauza prezenţei trupelor ruse pe teritoriul regiunii transnistrene arată ca o pură provocare din partea autorităţilor de la Kiev. Opinia îi aparţine reprezentantului politic al Moscovei în problema transnistreană, Serghei Gubarev.
“Părţii ucrainene,reprezentată de un grup de observatori militari în Forţele de Menţinere a Păcii, îi este bine cunoscut atât contingentul limitat, cât şi sarcinile lui. Acesta asigură menţinerea stabilităţii şi securitatea depozitelor de muniţii din satul Colbasna. Cei care fac acuzaţii împotriva Rusiei şi spun că Guvernul Republicii Moldova n-a aprobat introducerea trupelor ruseşti pe teritoriul său ignoră un aspect important – după obţinerea suveranităţii Republicii Moldova, trupele ruseşti nici n-au păşit pe teritoriul ei. Armata a 14-a s-a introdus în perioada Uniunii Sovietice şi RSS Moldoveneşti. Depozitele din Colbasna, proprietatea Armatei a 14-a, n-au putut fi transportate din cauza conflictului dintre Republica Moldova şi stânga Nistrului”, a declarat Gubarev, reprezentând optica administraţiei de la Kremlin, într-un interviu oferit agenţiei ruse TASS, organ central de propagandă al Moscovei.
Serghei Gubarev atacă în interviu şi ipoteza că forţele ruse de menţinere a păcii s-ar putea transforma oricând în forţe militare de ofensivă, ameninţând şi cu pericolul declanşării unei noi confruntări militare, dacă “operaţiunea de pacificare şi Zona de securitate” vor fi înlăturate.
“În discursurile oficiale ale liderilor din Republica Moldova (şi nu numai) permanent se apelează la <<transformarea operaţiunii de pacificare într-o misiune multinaţională de poliţie>>. Cu toate acestea, în declaraţia comună semnată la Moscova la 18 martie 2009 de liderii Republicii Moldova, Rusiei şi regiunii transnistrene, se aprecia rolul ei stabilizator. De la începutul operaţiunii de menţinere a păcii, am reuşit să stabilim un control eficient asupra Zonei de securitate, prevenind agravarea dramatică a incidentelor care au loc. Indicele eficienţei operaţiunii este faptul că de la iniţierea acesteia n-a murit niciun pacificator. Înlăturarea operaţiunii de pacificare şi a Zonei de securitate poate duce din nou la o confruntare militară directă. Dacă susţinătorii <<transformării>> urmăresc anume acest rezultat, sper că sunt conştienţi că îşi asumă responsabilitatea apariţiei unui nou focar de tensiune”, a mai comentat Serghei Gubarev.
Pe 21 mai, autoritățile centrale de la Kiev au abrogat un acord ucraineano-rus care vizează tranzitul militar al Rusiei spre regiunea transnitreană. Este vorba despre un acord semnat între Ucraina şi Rusia pe 25 noiembrie 1995, la Soci. Potrivit documentului semnat în urmă cu două decenii, teritoriul ucrainean putea fi tranzitat de unitățile militare ruse. În esență, acordul nu mai funcționa efectiv încă din luna martie 2014, când Ucraina a impus restricții privind trecerea mărfurilor de tranzit prin frontiera transnistreano-ucraineană, inclusiv a alocațiilor de îmbrăcăminte destinate “pacificatorilor” ruși. Din acel moment, Ucraina a început să blocheze libera circulație a trupelor ruse spre regiunea separatistă a Republicii Moldova, precum și a cetățenilor cu pașapoarte rusești. Anularea acestui acord nu-i lasă Rusiei la dispoziţie, pe parte de logistică, decât alternativa de alimentare pe cale aeriană a bazei militare din zonă, teoretic vorbind. Însă Kievul este hotărât să-i dea de înțeles Moscovei că orice prezență rusească în coridoriul lor aerian va fi doborâtă de rachete. Recent, surse media ucrainene afirmau că autoritățile la Kiev și-ar fi suplimentat sistemul de rachete antiaeriene S-300 în apropiere de regiunea Odesa, pentru a împiedica intrarea vreunui avion rusesc de aprovizionare în spațiul lor aerian.
Într-o analiză publicată pe 7 iunie în Moscow Times, Vladimir Frolov, președintele Grupului LEFF, atrăgea atenția că Ministerul rus al Apărării a declarat că puntea aeriană între Rusia și regiunea transnistreană nu va trece prin aeroportul de la Chișinău, ci prin aeroportul recent restaurat de la Tiraspol. Lucru care pune Ucraina într-o situație mult mai dificilă decât s-ar fi aşteptat Kievul: aceea în care s-ar putea trezi cu “omuleții verzi” la mai puțin de 100 de kilometri de regiunea Odesa, unul dintre bastioanele vitale ale Kievului împotriva separatiștilor pro-ruși de pe teritoriul ucrainean. Dacă Ucraina va încerca să blocheze și acest tip de tranzit, cel pe cale aeriană, atunci Moscova va considera că are motivele necesare desfășurării unei operațiuni militare la scară largă, avertiza Frolov.
Autor: Uliana Zavialova, pentru InfoPrut.