60 de tineri basarabeni care au parcurs peste 150 de kilometri pe jos de la Chișinău spre Țară, în Marșul lui Ștefan cel Mare, pentru a cere Unirea la București, au fost găzduiți la Turda de parlamentarul Mircea Irimie.
În prima lor zi la Turda, tinerii basarabeni au fost conduși de gazda lor prin Rezervația Naturală Cheile Turzii iar spre seară, în cinstea lor s-a organizat un spectacol cu muzică patriotică, scrie Turdainfo.ro.
În cuvântul său de la începutul spectacolului, deputatul Mircea Irimie le-a urat oaspeților bun venit la Turda: „Nu cred că este cazul să vorbim vreo limbă străină astăzi, aici. Nu cred că avem nevoie de translator pentru că astăzi în Sala mare a Primăriei, sală în care au fost mulţi reprezentanţi din zeci de ţări, astăzi suntem reprezentanţi din două ţări care vorbim aceeaşi limbă, care avem acelaşi neam şi eu, personal, vorbesc şi iubesc o limbă în care am spus prima dată “mamă” şi “tată”, o limbă pe care am învăţat-o de la părinţii mei şi pe care părinţii au învăţat-o de la bunicii mei şi bunicii de la străbunici şi tot aşa, din generaţie în generaţie şi din tată în fiu, şi eu şi dumneavoastră, de o parte şi de cealaltă a Prutului, am învăţat această limbă frumoasă, acest dulce grai care este limba noastră maternă, limba românească”, a spus Irimie.
În același context, parlamentarul a ținut să își exprime convingerile unioniste: „Am înţeles că noi românii de pe ambele maluri ale Prutului având o istorie comună, având poeţi şi scriitori comuni, având voievozi români, având harta Daciei în care eram cu toţii, având o limbă comună şi un sânge, e clar că trebuie să avem şi un viitor comun, dar acest lucru depinde de fiecare dintre noi”.
Spectacolul dedicat oaspeților de peste Prut a fost condus de preotul Sebastian Zăhan și a debutat cu câteva piese corale interpretate de Corul „Armonia” al Casei de Cultură Turda, ansamblu care va pleca spre Chișinău în perioada următoare. A urmat tânăra interpretă de muzică populară Oana Vențel, proaspăt laureată a Festivalului de la Mangalia, și micuții dansatori conduși de instructorul Vasile Baciu.
Nu este de neglijat nici aportul adus de ansamblul folcloric al pensionarilor din Turda, care au întregit un spectacol patriotic și folcloric apreciat de oaspeți.
Tinerii din Republica Moldova vor sta la Turda până miercuri și vor vizita Mormântul lui Mihai Viteazu, Salina, Muzeul de Istorie și Castrul Roman. Călătoria lor prin România va continua apoi pe traseul Cluj, Deva, Hunedoara și Sibiu.