… de val. Joia trecută, în Parlamentul Republicii Moldova se desfăşura votul de încredere pentru Guvernul Streleţ. Dar joia trecută se mai întâmpla ceva în Parlament: Vlad Filat era ocupat cu telefonul mobil şi paza sa de corp avea o singură misiune – ca liderul PLDM să nu devină subiectul niciunui aparat foto.
Întâmplarea face ca un fotojurnalist acreditat la Parlament, Constantin Grigoriţă, să fie acolo. Subliniez: totul s-a petrecut în timpul sesiunii de filmări protocolare din cadrul şedinţei de Parlament, deci prezenţa fotografului era cât se poate regulamentară. Mai ţineţi minte cum i se adresa lui Filat fostul şef de la Fisc Nicolae Vicol pe vremea Guvernului condus de liderul liberal-democrat? Şefu’, aşa îi zicea, cu servilism pionieresc, Vicol în stenogramele care au ieşit la lumină în februarie 2013. Ei bine, văzând prezenţa obiectivului foto în arealul fiţelor autocratice ale lui Şefu’, paza de corp a lui Şefu’ l-a ameninţat pe Grigoriţă că îi va rupe degetele dacă mai îndreaptă aparatul foto spre Şefu’. Constantin Grigoriţă a povestit că paza de corp care l-a agresat l-a acuzat că îi încalcă intimitatea lui Filat. Trecem peste faptul că, aşa cum a relatat telefonic pentru InfoPrut, Grigoriţă nu avea de gând să-l surprindă pe Filat în vreun instantaneu.
Intimitate, Şefu’? De unde şi până unde imititate, Şefu’? Unde te crezi, Şefu’, există vreun protocol secret de funcţionare a Parlamentului care îţi garantează exclusivist asemenea capricii de „pudoare” dictatorială şi nu ştim noi? În caz că ai uitat, Şefu’, în Parlament, într-o şedinţă publică, nu eşti în patul de acasă ca să ai pretenţii de intimitate. Vrei intimitate, Şefu’, atunci închide-te în portbagajul maşinii sau în şifonierul proprietate personală, dar nu veni cu asemenea apucături ţariste în cadrul unei sesiuni de filmări protocolare unde jurnaliştii acreditaţi au tot dreptul să-şi exercite meseria, prin urmare au dreptul să te fotografieze şi pe tine, Şefu’, căci atâta timp cât ocupi o funcţie finanţată din banii contribuabililor, te supui şi unor reguli de transparenţă publică care vin la pachet cu această funcţie.
Lucrurile sunt foarte interesante: paza de corp a lui Vlad Filat este, înainte de toate, un angajat al Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat. Îşi ia, prin urmare, salariul şi din taxele şi impozitele pe care le achită lunar şi fotojurnalistul căruia ar vrea să-i rupă degetele. Numai că, din câte am înţeles, serviciile pe care un asemenea bodyguard le prestează depăşesc cu mult limita acestui post bugetar. În sensul că el poate fi, într-un fel, „subînchiriat” de un politician, la privat, cum se spune, cam ca o damă de companie, ca acel politician să fie mai păzit decât alţii. Caz în care, pe fond, avem de-a face, chiar dacă nu reglementat juridic, cu un conflict spumos de interese în normele de funcţionare ale acestui Servici de Protecţie şi Pază.
Revenind la colericul Vlad Filat. Un alt exerciţiu de memorie necesar: probabil că de aici i se trage reacţia nevrotică în prezenţa apartelor de fotografiat, din 2014, din schimbul de sms-uri dintre el şi un anume L.P., în care Filat îşi vărsa năduful pe Iurie Leancă. „Corespondenţă” care a fost surprinsă atunci într-un grupaj foto memorabil:
L.P.: … acest proces. Poate va intilniti liderii de partide si mai discutati inca o data. Tu poti convinge. Fractiunea va face cum Tu spui.
Vlad Filat: Merge ca la carte. Iurie ar fi trebuit sa gaseasca citeva cuvinte de apreciere (la discursul susținut înaintea procedurii oficiale de ratificare a Acordului de Asociere, când premierul Iurie Leancă nu i-a mulțumit în mod expres lui Filat pentru contribuția sa).
L.P.: Total de acord dar sper ca Nu este o dorinta egoista de centrare a atentiei (: Sper sa mearga ca la carte si la vot.
Vlad Filat: Este atitudine deja.
L.P.: Eu in…… ca aceste atitudini… slabi.
Urmează un dialog cu un anumit cu Victor B (Victor Bodiu):
Victor B: Despre ce?
Vlad Filat: Despre guv precedente.
Victor B: Păi da nu a zis? A multumit celor care au muncit 4 ani si liderilor coalitiei.
Vlad Filat: Poate nu am auzit.
Republica Moldova ocupă constant ultimele poziţii în topurile internaţionale privind libertatea presei. Şi va mai ocupa mult timp treapta din puţ, cu asemenea exemple de anomalii în comportamentul public al unor politicieni şi cu asemenea metastaze instituţionale precum Serviciul de Protecţie şi Pază.