Reprezentanții românilor din Timoc acuză clasa politică de la București de dezinteres față de situația comunității de români din Serbia de Răsărit. Aceștia au solicitat, din nou, în cadrul Universității de Vară de la Izvoru Mureșului, retragerea consulului român de la Zaicear, Iulian Niţu, şi a ambasadorului României la Belgrad, Daniel Banu, despre care spun că duc ,,o politică antiromânească”.
,,Eu, de aici, vreau să vă spun: luaţi-l acasă pe ambasadorul român de la Belgrad, pe dl. Banu (Daniel -n.r.), pe dl. Niţu (Iulian Niţu, consul – n.r.) luaţi-l de la Zaicear! Ori ne trimiteţi nişte oameni care, într-adevăr, or să ne sprijine, or să ne ajute, dacă nu, mai bine nu ne trimiteţi, pentru că aceşti oameni ne-au creat multe probleme şi ne va trebui timp să refacem ce au stricat ei acolo. Eu nu pot să înţeleg altceva decât un dezinteres total al clasei politice româneşti faţă de noi, dacă noi, la toate evenimentele unde am fost, am vorbit despre asta şi nu am văzut niciun rezultat„, a declarat preşedintele Partidului Neamului Românesc din Serbia, Predrag Balasevici, citat de Agerpres.
Balasevici a mai precizat că cei doi oficiali trimiși în Serbia divizează comunitatea românească din Valea Timocului şi duc ,,o politică antiromânească‘” față de românii din Timoc și față de statul român.
Preşedintele Partidului Neamului Românesc din Serbia a mai spus că oficiali români care vin în Serbia se întâlnesc cu reprezentanţi ai unor asociaţii care fac politică antiromânească, dar ,,nu se întâlnesc cu oamenii care într-adevăr luptă pentru românism în Timoc„.
Predrag Balasevici a dat exemplul secretarului de stat de la Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, Sebastian Hotca, prezent la lucrările Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului, despre care a spus că a fost în vizită în Timoc, la Negotin, dar nu a vizitat şi oraşul Bor, unde se desfăşoară ,,cele mai mari activităţi politice şi neguvernamentale” ale asociaţiilor româneşti din zonă. ,,Domnule secretar de stat, aţi fost în Serbia. Cum este pentru noi Negotinul centrul spiritual al românismului în Timoc, pentru că acolo este preotul Boian Alexandrovici, sunt primele biserici româneşti, Protopopiatul, eu cred că aveţi informaţia că există oraşul Bor. Oraşul Bor este centrul unde se desfăşoară cele mai mari activităţi politice şi neguvernamentale ale asociaţiilor româneşti din Timoc. Nu ne-aţi vizitat! Probabil că v-a făcut vizita asta şi programul domnul ambasador, domnul consul şi din cauza asta, probabil, v-aţi dus în altă parte, poate o să avem ocazia să discutăm despre problemele noastre”, și-a exprimat nemulțumirea Predrag Balasevici.
În Valea Timocului sunt 300.000 de români care nu beneficiază de drepturi. Aceștia nu învață în școală românească, nu au presă de limbă română, iar slujbele în biserică sunt asigurate de un număr insuficient de preoți.