Reglementarea conflictului transnistrean reclamă dinamizarea negocierilor în formatul „5+2” şi înlocuirea actualul mecanism de pacificare cu o misiune internaţional multilaterală de pacificare. De această părere este însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Ucrainei în Republica Moldova, Ghenadie Altuhov.
,,Din păcate, actualul format de pacificare puţin probabil că contribuie la reglementarea crizei transnistrene”, a declarat astăzi Altuhov, citat de INFOTAG.
„Ucraina pledează pentru integritatea teritorială a Moldovei în frontierele stabilite în 1991. Actualele mecanisme nu funcţionează în totalitate pentru realizarea acestui deziderat, de asemenea, regiunea transnistreană, la fel ca şi Rusia, trebuie să elaboreze o abordare mai constructivă a acestui subiect. Înlocuirea formatului cu implicarea unui număr mai mare de experţi internaţionali ar deveni un pas mai eficient”, a precizat Altuhov.
Declarațiile oficialului european i-au neliniștit pe ruși. Agenția de presă Regnum scrie că ,,în ciuda încercărilor repetate de a pune la îndoială și a discredita mandatul misiunii de pacificare ruse și în ciuda solicitărilor repetate de retragere a trupelor rusești din regiunea transnistreană, Chișinăul nu a denunțat <<Acordul cu privire la principiile reglementării pașnice a conflictului moldo-transnistrean>>”.
La mijlocul acestei luni, premierul de la Chișinău Valeriu Streleț și omologul său rus, Dmitri Medvedev, au purtat o discuție telefonică, în cadrul căreia au abordat problematica reglementării conflictului transnistrean, fiind punctată necesitatea revigorării procesului de negocieri şi a inițierii unor acţiuni concrete menite să contribuie la consolidarea încrederii dintre Chişinău şi Tiraspol. Streleț i-a cerut lui Medvedev să finalizeze procesul de retragere a forţelor militare şi muniţiilor ruseşti de pe teritoriul Republicii Moldova.
Ucraina, alături de Rusia, este mediator în formatul de negociere ,,5+2” care, de ani de zile încearcă ,fără succes, o soluționare a conflictului transnistrean.