Chişinăul şi Cahulul vor avea un „Labirint Anticorupţie”.
Este vorba despre un proiect de informare publică ce implică montarea în aer liber a unor construcţii labirintice care le vor oferi cetăţenilor ocazia să se informeze privind fenomenul corupţiei şi metodele de combatere a acestui flagel prin implicare civică.
„Labirintul Anticorupţie” este o idee din România şi o piesă esenţială al proiectului „Plăteşte ZERO pentru ce ţi se cuvine”. De implementarea proiectului în Republica Moldova se va ocupa Fundaţia germană „Hanns Seidel” şi Centrul Naţional Anticorupţie (CNA).
Șeful Direcţiei pentru prevenirea corupţiei din cadrul Centrului Naţional Anticorupţie, Vitalie Verebceanu, a declarat într-o conferinţă de presă susţinută la IPN, că acest mecanism va ajuta la conştientizarea populaţiei în privinţa corupţiei.
La rândul ei, Iuliana Iliescu, manager de proiect la Asociaţia Pro-Democraţia, care implementează proiectul în România în parteneriat cu Direcţia Generală Anticorupţie (DNA), a spus că proiectul „Plăteşte ZERO pentru ce ţi se cuvine” a fost promovat din 2010 şi îşi propune să-i sensibilizeze pe tineri în raport cu fenomenul corupţiei.
Daniel Seiberling, reprezentantul “Hanns Seidel”, a subliniat importanţa implicării societăţii civile şi mass-media în sensibilizarea societăţii la efectele distructive ale corupţiei.
Pe lista partenerilor proiectului se numără şi Ministerul Tineretului şi Sportului. În cadrul conferinţei de presă, Andre Spânu, viceministru în ministerul sus-menţionat, a precizat că şi tinerii sunt vizaţi în mod direct de flagelul corupţiei şi că aceştia trebuie să înţeleagă că dacă nu îi afectează încă în prezent, există totuşi pericolul ca să le afecteze viitorul la locul de muncă, în privinţa calităţii studiilor şi a condiţiilor de viaţă ale copiilor. Spânu i-a îndemnat pe tineri să intre în “Labirinul Anticorupţi” pentru a se informa în privinţa acestei stringente probleme sociale.
La Chișinău, “Labirintul Anticorupţie” va fi instalat mâine, 30 august, în Scuarul Catedralei „Naşterea Domnului”, iar la Cahul acesta va fi instalat pe 31 august, în piaţa oraşului.
În România, “Labirintul Anticorupţie” este instalat în 20 de judeţe.
Deocamdată, “Labirintul Anticorupţie” este adus în Republica Moldova doar ca proiect-pilot, pentru ca ulterior să fie extins şi în alte oraşe.