Ministrul Economiei, Stephane Bride, a comentat astăzi, în cadrul întâlnirii cu liderii protestului din PMAN, că atunci când a propus modificările legislative care au blocat BERD în a prelua controlul la Victoriabank a făcut-o pentru a evita o situație similară cu cea de la BEM.
„Nu pot să accept ideea că Bride a blocat intrarea BERD la VictoriaBank. A fost argumentată prin scrisori şi întrevederi. Noi am dorit să oprim să evităm un caz similar cu cel de la BEM. Sunt etape logistice care trebuie de îndeplinit și care sunt în proces de elaborare acum cu BERD și probabil cu asistență tehnică din partea lor. Avem întrevedere la fiecare 10 zile în legătură cu acest subiect”, a explicat Bride, citat de Agora.
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a solicitat luna trecută printr-o scrisoare convocarea Adunării Generale extraordinare a acţionarilor Victoriabank, pentru a alege un nou consiliu de administraţie şi a restabili guvernanţa corporativă. BERD, care deţine în prezent 15,06% din capitalul băncii, i-a îndemnat pe ceilalţi acţionari să se alăture cererii de convocare a Adunării Generale extraordinare. O astfel de adunare poate fi convocată de către investitorii care deţin 25% din acţiuni, potrivit legislaţiei din Republica Moldova. Ordinea de zi propusă de BERD includea încetarea anticipată a competenţelor consiliului de administraţie al Victoriabank, care a fost suspendat printr-o hotărâre judecătorească din septembrie 2014, şi alegerea unui nou consiliu.
BERD este şi unul dintre principalii investitori instituţionali din Republica Moldova. Din 1995, BERD este acţionar al Victoriabank. De la începtul acestui an, Banca Europeană pentru Reconstrcuţie şi Dezvoltare şi-a anunţat intenţia de a-şi mări participaţia cu scopul restabilirii guvernanţei corporative şi asigurarea unei performanţe durabile la Victoriabank. Numai că, în spatele uşilor închise, defunctul Guvern Gaburici avea alte planuri şi a hotărât să pună în beţe în roate Băncii, prin diverse propuneri ale ministrului Economiei, controversatul Stephane Bride: o serie de modificări legislative care au dus la blocarea tranzacţiei de majorare a participaţiei la Victoriabank. Conform Mold-Street, care invocă surse din interiorul Guvernului, acesta ar fi fost şi motivul pentru care Banca Mondială şi Uniunea Europeană şi-ar fi sistat finanţarea externă către Republica Moldova.
Acţionariatul majoritar al Victoriabank este deţinut în prezent de firma Insidown, cu sediul într-o celebră pepinieră de offshore-uri – Cipru. Insidown are un pachet de 39,2% din acţiuni, iar beneficiarul lor ar fi un misterios stomatolog româno-german care, în realitate, nu ar fi decât o „hologramă” a adevăratului om din spatele acţiunilor. Adevăratul beneficiar? Sursa citată afirmă că este unul dintre cei mai bogaţi cetăţeni din Republica Moldova, implicat în atacurile raider, însă nu-i menţionează numele.
Acţiunile Victoriabank sunt împărţite în felul următor: BERD – 15,06%, Alpha Bank din România – 12,5%, Victor Ţurcan – 10,45%, Galina Proidisvest – 4, 04%, Valentina Ţurcan – 2,47%, Mihail şi Elena Artemenco – 2,49% şi 2,45%, iar firma Notabil Plus – 2,36%.
Referitor la Stephane Bride, cotidianul britanic The Guardian publica în iulie un material care oferea un detaliu extrem de preţios privind rolul ministrului Economiei în „jaful secolului”, axându-se pe momentul de biografie publică în care Bride conducea sucursala din Republica Moldova a cunoscutei companii de audit Grant Thornton.
Cotidianul britanic luase la puricat, într-un articol amplu, felul în care sucursala condusă de Bride a dat dovadă de neglijenţă şi incompetenţă, lăsând să se petreacă chiar sub „nasul” ei devalizările masive de la BEM, Banca Socială şi Unibank, care au dus la furtul a aproximativ un sfert din PIB-ul Republicii Moldova şi la una dintre cele mai mari jafuri din lume ale ultimului deceniu.
În ultimii ani, Grant Thornton s-a ocupat de aspectele de audit ale celor trei instituţii bancare, tocmai în perioada în care au debutat atacurile raider asupra trio-ului bancar.
De asemenea, jurnaliştii de la The Guardian scriau în materialul lor şi despre felul în care Stephane Bride, fostul director al subsidiarei de audit din Republica Moldova, a urcat pe scara funcţiilor, fiind numit în funcţia de ministru al Economiei imediat după ce a ieşit la iveală schema delapidărilor.
Stephane Bride le-a spus jurnaliştilor britanici că numirea sa a fost făcută în conformitate cu legislația Republicii Moldova și ţinând cont de „calitățile și experiența” sa în domeniu.
Compania de audit, condusă de Stephane Bride la acea dată, a negat orice acuzație, susținând că anual fuseseră făcute „diverse observații, atât către managementul și acționariatul acestor bănci”, cât și Banca Națională a Republicii Moldova.