Unioniștii au cerut astăzi, în cadrul unui miting, la Neptun, unde s-a desfăşurat reuniunea de Guverne România – Republica Moldova, adoptarea de urgență a unei agende clare a Unirii până în 2018, având în vedere lipsa de sustenabilitate economică și socială a Republicii Moldova.
Militanții pentru Unire, veniți din Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, au înaintat revendicările referitoare la agenda Reunificării, anunțând că vor continua manifestațiile stradale până la soluționarea acestora.
Aceştia au discutat cu ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, şi cu ministrul pentru Dialog Social, Liviu-Marian Pop. Discuţiile au durat o oră şi au vizat revendicările prioritare ale unioniştilor.
,,Să nu uităm că am fost despărțiți prin pactul criminal Ribbentrop-Molotov. Cerem anularea consecințelor și reîntregirea pașnică a poporului de pe cele două maluri ale Prutului”, a declarat George Simion, președintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012.
George Simion a mai afirmat, citat de Agerpres: “Scopul nostru este unirea dintre cele două state. De la cele două guverne dorim astăzi stabilirea unei agende clare pentru unire până în 2018, când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire a românilor. Pe această agendă a Unirii pe care o solicităm vrem să fie introduse obligatoriu trei puncte: interconectare energetică, atât cu gaze cât și cu electricitate, o singură monedă în România și în Republica Moldova și o politică externă și de apărare comună. Astea sunt solicitările noastre și vrem să le exprimăm în fața miniștrilor din ambele state românești”.
De asemenea, Simion a menţionat şi faptul că una dintre revendicările centrale ale unioniştilor, şi anume interconectarea energetică a României şi Republicii Moldova, “şi-a găsit soluţionarea încă în şedinţa Guvernului, iar noi doar am fost informaţi că ea se va implementa. Această revendicare se regăseşte şi în proclamaţia 100 adoptată la Marşul lui Ştefan cel Mare, la Ploieşti”.
În acest sens, ministrul Economiei de la Bucureşti, Mihai Tudose a prezentat în şedinţa interguvernamentală scrisori de intenție din partea companiilor Transelectrica și Transgaz de implicare în procesele de privatizare și dezvoltare în Republica Moldova.
Liderul Acţiunii 2012 mai a spus, de asemenea, că s-a căzut de acord şi în privinţa unor eforturi comune ale autorităţilor de cele două maluri ale Prutului pentru ca televiziunile româneşti să aibă mai mult acces în Republica Moldova, care se confruntă în prezent cu o veritabilă blocadă media a televiziunilor în limbă rusă.
“Dorim adoptarea unei monede unice și administrarea ei de către Banca Națională a României, precum și o singură politică externă și de apărare”, a precizat Anatol Ursu, președintele Mișcării Civice Tinerii Moldovei.
La miting, unioniştii au fluturat steagrui tricolore şi au scandat sloganuri precum „Basarabia e România!” , „Vrem Unirea!”, „DNA, treci Prutul!”, „Politică externă comună”, „București și Chișinău, două inimi românești”.
Mesajele lui Victor Ponta şi Valeriu Streleţ
Premierul României, Victor Ponta, le-a spus unioniştilor că apreciază „ideile frumoase şi idealurile pe care le au tinerii atât de pe o parte, cât şi de pe cealaltă parte a Prutului”.
„Ştiu că au fost astăzi aici şi tineri unionişti şi tineri care vor reforme şi nu pot decât să-i apreciez pentru asta pentru că în mersul unui popor e nevoie de cei care gândesc pe un termen foarte lung şi de cei care gândesc în sensul idealurilor noastre. Noi suntem prim-miniştri azi şi trebuie să avem grijă azi de ceea ce se întâmplă în ţările noastre şi putem rezolva împreună problemele cu care ne confruntăm în acestă perioadă dificilă. Aşa ne facem datoria şi pentru cei care aşteaptă acţiuni de la noi azi, dar şi pentru cei care cred în viitorul nostru comun„, le-a declarat Ponta.
La rândul său, Valeriu Streleţ, şeful Executivului de la Chişinău, le-a precizat: „Este un crez al meu personal, este un crez al Guvernului pe care îl conduc şi cred eu că este şi un crez al tinerilor care înţeleg că au venit să ne însoţească în acestă vizită de lucru. Fiecare are viziunea sa alături de acest proces. Eu cred în viitorul european al Republicii Moldova alături de România„.
,,Uniți salvăm Republica Moldova!”, ,,Unire – acum cu România!”, ,,Trăiască, trăiască, trăiască și-nflorească Moldova, Ardealul și Țara Românească!”, ,,Unire!”, ,,România”, ,,Jos hotarul de la Prut!”, au fost câteva dintre mesajele scandate de participanții la marșul Tinerilor Moldovei, desfășurat sâmbăta trecută din Piața Marii Adunări Naționale spre compania publică a audiovizualului din Republica Moldova, TeleRadio Moldova. Cu steaguri tricolore și sticle de plastic umplute cu pietricele, ținând ritmul scandărilor, manifestanții au condamnat cenzura instalată la postul Moldova 1 și au solicitat reflectarea echidistantă și corectă a evenimentelor care au loc în Republica Moldova. De asemenea, protestatarii au cerut să le fie oferit spațiu de emisie la postul public de televiziune pentru a vorbi despre singura soluție pentru salvarea Republicii Moldova și asigurarea bunăstării tuturor cetățenilor moldoveni: unirea cu România.