România va acorda un împrumut de 150 de milioane de euro rambursabil pe o perioadă de cinci ani Republicii Moldova. Aceasta este doar una dintre deciziile luate astăzi în cadrul şedinţei interguvernamentale România-Republica Moldova.
Asistența financiară va avea o dobândă de 1,5%.
„Este o perioadă dificilă pentru Moldova și este de datoria și puterea României ca într-un moment dificil să o putem ajuta. România nu pierde, nici nu câștigă, dar ajută”, a declarat Victor Ponta, şeful Executivului de la Bucureşti.
La finalul reuniunii, Ponta a anunţat că a fost parafat şi un acord de ajutor nerambursabil din care vor fi finanţate proiecte de interconectare energetică între cele două state.
„Republica Moldova să atingă ceea ce România a dobândit deja – o independenţă care să o scutească de un şantaj energetic”, a explicat Victor Ponta.
Legat de acest subiect economic, ministrul Economiei, Mihai Tudose, a prezentat în ședința comună de guvern scrisori de intenție din partea companiilor Transelectrica și Transgaz de implicare în procesele de privatizare și dezvoltare din Republica Moldova.
„Ministrul Economiei, dl Tudose, a prezentat scrisori de intenție clare din partea companiilor românești Transelectrica, Transgaz privind implicarea acestora în procesele de privatizare și de dezvoltare din Republica Moldova. Companiile românești care au trecut prin procesele de restructurare, de modernizare, au fost listate la bursă, au resursele financiare necesare — pentru că, așa cum știți, banii de la listări nu i-am luat la buget și i-am lăsat în companiile respective — pot să-și ducă la îndeplinire programul de investiții în Republica Moldova”, a afirmat Ponta.
La rândul său, premierul de la Chişinău, Valeriu Streleţ, a afirmat că interesul companiilor din România de a participa la dezvoltarea sistemului energetic din Republica Moldova va permite statului de peste Prut „să iasă din cercul vicios al dependenței de o singură sursă de furnizare a acestor resurse energetice și să se debaraseze de calitatea de ostatic al unui sistem care de mult este învechit”.
„Sunt confruntări şi sunt probleme importante pentru cei care guvernează şi la Chişinău, şi la Bucureşti, însă vreau să zic ca atunci cand e nevoie de ajutor, în primul rând vreau să îl găsiţi în România. Sunteţi bineveniţi, sunteţi fraţii, prietenii noştri cei mai apropiaţi”, a mai spus premierul Victor Ponta.
„Nu o dată am constatat că România este un susţinător consecvent şi dezinteresat al Moldovei. O apropiere de România este o apropiere de UE, acesta este crezul guvernului pe care îl conduc. Suntem profund recunoscători pentru toate proiectele bilaterale care au fost cu generozitate susţinute de guvernul României”, a declarat Valeriu Streleţ.
De asemenea, Streleţ, a spus că autoritățile de la Chișinău vor adopta facilități pentru anumite firme românești care investesc în Republica Moldova, astfel încât România să devină principalul investitor.
„Pornind de la concluzia că România a devenit principalul partener comercial al Republicii Moldova, conform datelor anului 2014 — schimburile comerciale au depășit cifra de 1,2 miliarde de dolari — ne dorim ca România să devină și principalul investitor sau cel puțin să fie în top trei investitori din Republica Moldova,am inițiat demersuri ca pentru întreprinderile românești care au acreditare europeană în domeniul proiectării și construcțiilor să nu mai existe bariere de acreditare repetată în Republica Moldova, în perioadele de viitor, când vom implementa proiecte comune care urmează să ne apropie în aspirațiile noastre”, a precizat premierul Republicii Moldova.