Risipirea unor sume imense de bani publici pentru lucruri de mântuială rămâne literă de lege în spaţiul est-european, unde fondurile contribuabililor par a avea exclusiv o singură vocaţie: generarea de găuri negre finanicare.
Un exemplu edificator în acest sens este sistemul de vot eletronic din Parlamentul Republicii Moldova. Deputaţii au cheltuit 3 milioane de lei din buzunarul populaţiei pentru achiziţionarea unei asemenea infrastructuri de vot electronic, numai că investiţia s-a dovedit una zadarnică: parlamentarii folosesc tot gestul „străvechi” al votului cu mâinile ridicate.
După protestele din 2009, când sediul Parlamentului a fost devastat, clădirea Legislativului a intrat într-un amplu proces de reparaţii. Reabilitarea a durat până în 2013. La acea dată, mass-media de peste Prut relata cu entuziasm despre noul sistem de vot electronic, pe bază de cartele, care avea să înlocuiască ambientul prăfuit al votului cu mâna ridicată. Şi nu doar atât, la orizont se întrevedea şi o promisiune „pacifistă”. Contabilizând imediat voturile „pro” şi voturile „contra”, sistemul ar fi pus capăt şi certurilor la cuţite iscate între parlamentari la numărătoarea voturilor. Numai că ceea ce părea ideal în teorie, s-a dovedit a fi un balon de săpun în planul realităţii. Sistemul electronic s-a prăbuşit de la prima şedinţă a deputaţilor, după ce mai mulţi parlamentari au apăsat concomitent pe mai multe butoane. Cu această scenă de tehno-analfabetism s-a încheiat şi destinul sistemului de vot electronic, care zace de doi ani într-o linişte mormântală.
„Cei mai mulți bani, circa trei milioane, a costat echipamentul. E vorba despre ecrane și dispozitivele de pe mesele tuturor deputaților. E de la Bosh. Programul a costat alte 192 de mii de lei”, a declarat pentru Ziarul Naţional Maria Panfil, șefa Secției de producere din cadrul companiei „Consfirmgrup”, cea care a câștigat licitația pentru reparația clădirii Parlamentului și care s-a ocupat și de dotarea instituției. Panfil afirmă că solicitarea de montare a unui sistem electronic a venit fostul preşedinte al Parlamentului Igor Corman, care a insistat să le creeze deputaţilor condiţii de lucru la standarde europene.
„Sistemul de vot nu are nicio defecțiune”, spune șeful Secției tehnologii informaționale din cadrul Parlamentului, Ruslan Balaban, potrivit sursei citate.
„A fost un moft al unor deputați comuniști de a bloca sistemul de vot la prima ședința a Parlamentului, când am trecut în noua sală, dar cred că trebuie să revenim la el. Mai ales dacă pretindem că ne dorim o societate tehnologizată. Mi se pare că suntem singura țară europeană în care deputații mai votează cu bățul”, caracterizează revoltat situaţia deputatul liberal-democrat Tudor Deliu.
Citiţi restul investigaţiei aici.